fredag 1. desember 2017

Mange egg i eggstokkene

Under innvirkning av FSH utvikles det i tur og orden ett og ett egg i eggstokkene. Cellelaget rundt egget begynner å vokse, og hormonproduksjonen tiltar. Det dannes da væske mellom cellene, og væsken flyter sammen til en væskefylt blære, hvor eggcellen ligger inntil veggen, omgitt av et cellelag. Fordi det enkelte ganger kan være vanskelig å være helt sikker på at en cyste er godartet, blir mange cyster fjernet for sikkerhets skyld.


Svulster i eggstokkene produserer vanligvis ikke hormoner, men det finnes også hormonproduserende svulster. I denne normale prosessen dannes en vannpose (cyste) omkring egget. Cyster kan også representere en unormal væskeansamling i eggstokken.


AMH er et hormon som produseres i kvinnens eggstokker, og forteller hvor mange egg kvinnen har igjen i eggstokkene. Hvor mange egg hentes ut fra eggstokkene ved IVF-behandling? Vi tar sikte på å hente ut alle eggene vi kan under egguthentingen. Det slippes et egg fra eggstokkene , annenhver gang.


Mange egg i eggstokkene

Jeg er helt sikker på at jeg har mange eggposer på den ene stokken, for det viste han meg selv. I løpet av livet ditt frigjør eggstokkene omlag 5egg i sin modne form. Når beholdningen av egg er tom slutter eggstokkene dine å produsere østrogen og du kommer i menopause. For de fleste kvinner skjer dette når de er rundt år: gjennomsnittsalderen i den industrialiserte verden er 5år 1. Spørsmål: Hei der Etter en livlig prat med noen kvinner om emnet, fant jeg det lurest å spørre noen informerte om emnet. Spørsmålet går på antall eggceller og hvor mange som blir forløst i løpet av kvinnens liv.


Disse symptomene får mange til å tro at sykdommen finnes i magesekken eller i tarmen. Kreft i eggstokkene er en lumsk sykdom fordi symptomene er så lite karakteristiske og hver for seg kan synes harmløse. Hver periode modnes 5-egg i follikeler (eggpose) - det er nok disse gyn så. Men etterhvert vil ett modnes bedre enn de andre, og når det er ferdig brister posen og egget slippets(= EL). De andre som slutter å modnes, tilbakedannes og blir borte.


Cyster (væskefylte blærer) på eggstokkene er vanlige og vanligvis ufarlige. Mange vet ikke engang at de har dem. Men cystene kan en sjelden gang være tegn på eggstokkreft.


Dette er mer vanlig hos eldre kvinner, særlig etter overgangsalderen. Hvert år får omkring 4norske kvinner kreft i eggstokkene. Derfor er det viktig å få dem undersøkt. Det er to eggstokker, en på hver side av livmoren.


De har fasong og størrelse omtrent som en mandel - kanskje litt større. Det er riktig som du sier at alle kvinner fødes med alle de eggene man noen gang kommer til å trenge. De er altså ferdiglaget i det øyeblikket man fødes, og de lagres umodne i eggstokkene klare til bruk i voksenlivet. Eggene er godt gjemt i eggstokkene og slippes ut bare ett av gangen. Eggstokkene inneholder mange forskjellige celletyper.


Stimulering av eggstokkene For å øke sjansene for å lykkes med IVF henter man ut mer enn ett egg. Eggene skal senere hentes ut før eggløsningen fører dem inn i egglederne. De fleste cyster på eggstokkene er små og forsvinner uten å forårsake noen problemer. Cystene kan bli oppdaget på en ultralydundersøkelse for noe annet, for eksempel hvis du er gravid.


Vanlige symptomer på cyster på eggstokkene : Smerter i bekkenområdet. Som 40-åring modnes bare 5-egg hver måne og i tillegg er mange egg av dårlig kvalitet. Kvinner i denne alderen kan ha ti eggløsninger på rad uten at det er mulig å bli gravid.


Hos kvinner som ennå ikke er kommet i overgangsalderen, vil en operasjon hvor eggstokkene blir fjernet bety at produksjonen av det kvinnelige hormonet østrogen opphører, og kroppen kommer i overgangsalderen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg