onsdag 6. desember 2017

Smerter øverst i magen og ryggen

For halvannet år siden begynte jeg å få smerter i ryggen og øverst i magen. Smertene minnet litt om hol men det dekket altså hele ryggen under skulderbladene og ned til hofta og helt øverst i magen. Nærmeste jeg klarer å beskrive smertene er som om noen prøver å stramme et belte rundt meg slik at det føles ubehagelig å puste normalt. Du har altså nå plager med smerter i øvre del av ryggen , og det kjennes tildels som en svie eller en følelse av å være sliten i ryggen. Det varierer i intensitet.


Du har vært undersøkt av legen for dette, og fått til beskjed at det er muskulært. Disse sitter som regel øverst i magen og kan stråle bakover til ryggen. Som oftest er det jevn, kraftig verk, som etter hvert sprer seg til hele magen. De fleste blir kvalme og brekker seg, og noen får feber. Enkelte ganger utvikler sykdommen seg videre med sirkulasjonssvikt, slik at tilstanden blir svært alvorlig.


Smerter eller ubehag lokalisert til flanken, dvs. Dersom du opplever smerter som kjennes som et korsett strammes rundt brystet, og du har problemer med å puste, skal du være obs. Har du en historie med hjerteproblemer og hjerteinfarkt i familien, kan dette være en advarsel om at noe er på gang. Vær klar over at mange kvinner rammes av infarkt, og også yngre kvinner under år. Kink eller ribbelåsninger er plutselige og sterke smerter som oppstår tilsynelatende uventet uten ytre årsak eller direkte skade.


Ofte har kinket underliggende årsaker som har utviklet feilfunksjoner i brystryggensmuskler og ledd over tid og så en dag hogger de til. Akutte smerter er vanlig etter løft, vridninger, whiplash, slag eller fall. Vedvarende eller tilbakevendende smerter eller ubehag som er lokalisert til øvre del av magen. Ubehaget eller smertene kan ledsages av oppfylthet, tidlig metthetsfølelse, oppblåsthet, kvalme, brekninger, sure oppstøt og halsbrann. I en hverdag der alt utføres i høyt tempo, med runde skuldre, fremoverbøyd hode og anspente armer, er det ikke rart at vi får vondt i øvre del av ryggen.


Og dette rammer svært mange av oss. Men hva kommer det egentlig av? En pasient med gallestein har en litt gul farge i huden, feber, og smerter øverst til høyre eller midt i magen.


Ofte er den vanligste årsaken dårlig fordøyelse eller på grunn av forstoppelse. Blindtarmsbetennelse. Dette er betennelse i blindtarmen, den vanligste årsaken til smerte i nedre del av høyre side av magen.


Fortsatte smerter kan for det meste ordnes med reseptfri smertestillende medisin. Kroniske smerter kan og må ofte behandles med medisin. Ut over dette kan man også selv gjøre noe for å minske smerten. Du har i lang tid følt deg oppblåst og har mer luft i magen enn normalt.


Andre symptomer på dette er smerter i magen og bekkenet og liten matlyst, ifølge Gynecologic Cancer Foundation. Ofte sprer smerten seg opp til nakken, ut i skuldre og armer eller frem i brystet. Da utvider tarmene seg og kan ligge og trykke mot muskler i ryggen også, ikke bare gi smerter i mageregionen.


Om du har mye vondt i ryggen så kan det være at du bør få levert en urinprøve til legevakten for å sjekke om du kan ha pådratt deg en urinveisinfeksjon, da den i noen tilfeller også kan gi lignende symptomer. Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin? Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. Dette går som regel raskt over, men har man mistet mye væske og er medtatt bør man kontakte lege.


Ikke sjelden er kvalme første tegn på at man har blitt gravid. Magesmerter er et uspesifikt symptom og opptrer ved alle akutt oppståtte sykdomstilstander i buken, men også ved en rekke andre tilstander som varierer fra virale infeksjoner til angst. Smertene kan også forårsakes av ekstraabdominal patologi (refererte smerter ). En del får smerter og stivhet i nakken og kan derfor få hodepine. Dette kan igjen gi prikking eller en nummen følelse i armene, og det kan være vondt å trekke pusten dypt.


Mange opplever mye stivhet og smerter i øvre del av ryggraden, den delen som kalles brystryggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg