onsdag 27. desember 2017

Cervikogen hodepine

I befolkningsstudier har forskerne funnet at 2-prosent kan lide av denne tilstanden. Plagene skyldes ofte en unormal bevegelighet i nakken. Dette kan skyldes sykdom, skader eller slitasjeforandringer i området.


Smerten ved cervikogen hodepine er som hovedregel fluktuerende, men konstant, til forskjell fra migrene, hvor hodepinen også ofte er ensidig, men anfallsvis, med smertefrie intervaller. Sideskift av smerten er vanlig ved migrene, mens dette er uvanlig ved cervikogen hodepine , der den mest intense smerten alltid er på samme side.

Cervikogen hodepine , eller nakkehodepine, er hodepine lokalisert til den ene siden av hodet. Kvinner er mer utsatt for denne type hodepine , og den utløses ofte grunnet en tidligere hodeskade eller nakkeskade. Folk en er rammet av cervikogen hodepine , har en klare holdepunkter for at smertene har opphav i nakken.


Den har mange av de samme karakteristikkene som ved migrene og kan følgelig ofte være vanskelig å differensiere. En av forskjellene er at pasienter med cervikogen hodepine ikke responderer på medikamentell behandling. Styrken varierer, men pasienter med denne type hodepine opplever normalt konstant smerte.


Anfallene kan vare i flere døgn. En kyndig behandler foretar en grundig anamnese og undersøkelse.

Karakteristisk for sykehistorien er ensidig hodepine som ofte avhenger av hodestillingen eller bevegelser i nakken. Hva er cervikogen hodepine ? Man antar at smertene forbundet med cervikogen hodepine oppstår i nakken. Nakkesleng kan være en årsak til cervikogen hodpine, men dette er man fremdeles ikke helt sikker på. Sterk cervikogen hodepine kan tidvis minne om migrene i presentasjon, da den som regel er sterkest på en side. Nakkehodepine: Når nakken gir deg hodepine.


Ensidig hodepine uten bytte av side, som regel mest uttalt i bakhodet. Utstråling kan forekomme ved øye eller tinning, eventuelt også mot skulder og overekstremitet på samme side. Den er gjerne mest uttalt i bakhodet med utstråling mot øyet eller tinningen, og gjerne også mot skulder og. Denne typen hodepine kommer ofte etter en skade i nakken, eller en episode med nakkesmerter.


Symptomer på cervikogen hodepine. En vanlig form for hodepine som kan ødelegge hverdagen, tiltakslysten og humøret. Stramme muskler i øvre rygg og nakke, samt tilhørende stive ledd som begrenser nakkebevegeligheten er blant de vanligste årsakene til cervikogen hodepine.


En ren cervikogen hodepine har mange av de samme likhetstrekkene som migrene, men pasienten responderer ikke på migrenemedisin. Det kan gjerne komme etter en skade i nakken, eller en episode med nakkesmerter. Dette kalles også for cervikogen hodepine , hodepine som stammer fra nakken eller Cervical columna som nakken betegnes på fagspråket.


Smertene sitter som regel på den ene siden av hodet.

Dette er navnet på hodepinen som gjerne er assosiert med smerter i skuldre og nakke. Typisk for denne hodepinen er at den oftest er sterkest bak i hodet og gjerne på en side. Smerter i hodet og nakkeområdet er svært vanlig. Kvinner plages tre ganger så ofte som menn av alle de vanligste typene hodepine som migrene, spenningshodepine og cervikogen hodepine ( hodepine på grunn av nakken).


Denne hodepinen er klassifisert som en sekundær hodepine , og utløses ofte av bevegelse eller belastende stillinger av nakken, og brer seg fremover i hodet med varierende intensitet. Ved cervikogen hodepine er det også viktig å utføre MR-undersøkelse for å se om det foreligger strukturelle sykdommer eller skader i nakken. Først må din behandler finne ut hvilken type svimmelhet du har.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg