onsdag 27. februar 2019

Tilrettelegging gravid barnehage

Det er viktig å ha på plass. Da har man rutinene klare og vet hva man skal gjøre når en ansatt blir gravid. Det gir trygghet for arbeidsgiver, men også for de ansatte som da vet at barnehagen satser på tilrettelegging , påpeker jordmoren og får støtte fra Stene Lyngås. Gravid medarbeider.


Flere prosjekt i hele landet har hatt oppsiktsvekkende gode resultater med tilrettelegging for gravide medarbeidere. Gevinstene for virksomheten er store. I dette heftet har vi samla erfaringer til inspirasjon for andre.


Har selv bedt om tilrettelegging fra nav, men den er ikke starta opp enda. Skal også få en person timer om dagen som går parallelt med meg. Men den siste tiden har jeg vært så ekstremt sliten at jeg er veldig usikker på om dette er løsninga. Den gravide tas ut av situasjonen hvis vi ikke har tilstrekkelig beskyttelse. Arbeidsgiver bør gjøre en risikovurdering på dette temaet, slik at det ikke kommer som en overraskelse at en gravid må ta forholdsregler.


Erfaringsmessig blir unge kvinner som arbeider i barnehage eksponert for mange typer virus som sirkulerer blant førskolebarn. Ei gravid kvinne bør vere spesielt på vakt overfor infeksjonssjukdommar. Dersom epidemiske sjukdommar opptrer i arbeidsmiljøet (for eksempel rubella i barnehage , skole), må ho så snart som mogleg søke råd hos den legen eller jordmora som har ansvaret for svangerskapskontrollen. Fullt mulig å være gravid og i full jobb i barnehagen. Det handler bare om tilrettelegging og en god dose kommunikasjon.


Anonym bruker skrev: Jeg har ikke sett barnet mitt på flere år, vet ikke om eller hvor det er. Faren stakk av med det, selv om jeg hadde fullt ansvar og her i Norge er det jeg barnet skal bo hos. Dere bør sammen se på løsninger som gjør det mulig for deg å være i arbeid mens du er gravid. Dere kan også få råd og hjelp til å vurdere risikoen fra verne- og helsepersonell i bedriften eller Arbeidstilsynet. Tilrettelegging Arbeidsgiver skal organisere arbeidet og legge til rette slik at arbeidstakere kan være i jobb og være like friske når de går hjem fra arbeidet som da de kom.


Alle virksomheter skal ha et system for helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Jeg jobber i en barnehage , og blir fryktelig sliten om dagen av hva som kreves av meg. Merker jeg har mye mindre energi enn før, og nå ble jeg akkurat sykmeldt i dager pga oppkast og for at jeg er fryktelig sliten. Men når jeg kommer tilbake på jobb igjen vet jeg på en måte at det kreves lik.


Avtal gjerne også neste samtale, slik at dere har en løpende dialog, anbefaler Røed og Rønningen. Selv om arbeidsgiver plikter å legge til rette for deg som gravid er det vanskelig for dem å vite hva du trenger hvis du ikke er flink til å si fra. I Norge er det vanligere å være i jobb når man er gravid , enn i mange andre land. Omtrent prosent av gravide er yrkesaktive.


Dette skyldes i hovedsak et tydelig og ivaretakende lovverk og svært gode sosiale ordninger når det gjelder sykdom, svangerskap og fødsel. Tilrettelegging på arbeidsplassen Når en ansatt blir gravid er det arbeidsgivers plikt å sørge for at hun ikke blir utsatt for skadelig påvirkning ved å sørge for tilrettelegging eller. Skoler har en plikt til språklig tilrettelegging for elever som har behov for det. I barnehager er det mindre klare plikter til språklig tilrettelegging , men også barn i barnehage har rett på spesialpedagogisk hjelp, som kan innebære en rett til språklig tilrettelegging.


Manglende språklig tilrettelegging kan være diskriminering. Alle barnehagebarn, elever og studenter har rett på et trygt miljø uten trakassering og mobbing. Undervisning og aktiviteter skal være tilpasset den enkeltes forutsetninger og behov.


Det betyr at elever kan ha krav på tilrettelegging. Kjelsås: Hilde Ekeberg-Pilier fra Kjelsås er fem måneder gravid med førstemann, og håper på å fortsette jobben i Gulldalen Barnehage så lenge som mulig fram mot fødsel. Og når vesla begynner i barnehage er det mulig vi får problemer. I utgangspunktet var det ofte vi bare møtte hverandre i døra noen dager.


Hvis vi i det hele tatt møtte hverandre før det var natta. Og nå som vi har fått barn vil det jo bli enda vanskeligere, også i forhold til å få kabalen til å gå opp med barnehage.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg