torsdag 14. februar 2019

Feber temperatur

Presise og raske termometer for måling av feber. Normal temperatur er ca. Den normale kroppstemperatur avhenger av målestedet og varierer fra 31ºC i endetarmen til 36ºC i øret og 34ºC i munnen.


Over døgnet kan temperaturen variere noe med laveste temperatur om morgenen og høyeste om kvelden. Eggløsning og fysisk aktivitet kan forhøye kroppstemperaturen med cirka o –o C.

Feber er forhøyet kroppstemperatur som følge av sykdom. Temperaturen varierer noen tideler av en grad opp og ned i løpet av et døgn. Ved verk i kroppen, smerter eller dårlig allmenntilstand kan du ta febernedsettende ved lavere temperatur. Førstevalget ved feber til både voksne og barn er reseptfrie legemidler som inneholder paracetamol. Det er likevel usikkert om feber alltid er hensiktsmessig.


Når temperaturen stiger, øker også kroppens behov for oksygen (surstoff) og væske. Feber kan dessuten føre til plager i form av muskelsmerter, mareritt, uro og feberkramper. I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3til 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen.

Man skal aldri trene når man har feber. Man kan trene når man er forkjølet, men ikke med feber. Den mest presise målestokken vil være å sjekke temperaturen før man eventuelt trener, for å være sikker på at man ikke har feber , sier Voisin. Hvorvidt gjelder å jobbe med feber , mener han at dette er helt avhengig av hvilken jobb man har.


Under normale forhold er denne temperaturen satt til °C. Vi sier at hypothalamus har et lagret biologisk ”set point” på °C. Hypothalamus’ oppgave i forbindelse med temperaturreguleringen er å motta sanseinformasjon om temperatur , sammenlikne denne med biologisk set point og eventuelt justere temperaturen. Lav kroppstemperatur, kalles hypotermi på det medisinske fagspråket. Kroppstemperatur er en måte å måle kroppens evne til å lage og til å bli kvitt varme.


Kroppen er veldig god på å holde temperaturen i et trygt område, selv når temperaturen utenfor kroppen endres mye. Feber må skilles fra hypertermi, der miljøforhol legemiddelreaksjoner eller forgiftninger øker temperaturen uten at homeostasenivået blir endret. Aksillærtemperaturen og munntemperaturen er vanligvis °C lavere enn den rektale.


Ved feber er denne termostaten i kroppen stilt inn på for høy temperatur , som resulterer i feber. Infeksjoner, betennelser, brannskader og andre store skader kan utløse feber. Ved høy feber og dårlig allmenntilstand.


Ved feber hos voksne (mer enn grader) som har vart lenger enn dager.

Hvis barnet er mindre enn måneder gammelt. Feber i denne sammenhengen defineres ofte som temperatur over eller lik 3grader målt rektalt (i endetarmsåpningen) ved en enkelt temperaturmåling, ved vedvarende temperatur over eller lik 3grader i mer enn en time eller ved frostanfall. Feber kan hos denne pasientgruppen være eneste tegn på en alvorlig infeksjon. Er din temperatur over 30ºC har du feber. Når du har feber , øges dit stofskifte, du mister væske og pulsen stiger.


Som en tommelfingerregel vil din krop - for hvert grad din temperatur er over 30ºC - miste ½ liter ekstra væske i døgnet. Det kan derfor være gunstig å få feber når man har en infeksjon i kroppen. Mennesket tåler vanligvis ikke feber over grader.


En så høy kroppstemperatur ødelegger proteinene i kroppen og fører derfor til døden. Generelt er allmenntilstanden til barnet en viktigere indikator på hvor sykt barnet er enn selve temperaturen. I undersøkelsene hadde enkelte barn en temperatur i armhulen som kun var grader lavere enn i baken. Andre barn hadde en vesentlig større forskjell.


Den kunne være helt opp til grader. Det innebærer at grader målt under armen med et elektronisk termometer kan tilsvare alt fra 3til 3i baken. Feber reagerar på febernedsättande läkemedel, ger frossa, men svarar inte på nedkylning av kroppen, detta till skillnad från förhöjd kroppstemperatur vid värmeslag, giftstruma, bastuba idrottande med flera tillstånd när termoregleringen sviktar eller inte lyckas hålla temperaturen på normal nivå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg