torsdag 28. februar 2019

Hvorfor får man feber

Når man har feber er det viktig å lytte til kroppen og hvile, ikke stresse seg opp og presse seg på jobben. Fryser med stigende feber. Vi kan si at feber kommer som følge av en infeksjon i kroppen som får hjernen til å skru opp kroppens termostat. Derfor ser man ofte, at sygdomme, som medfører høj feber hos børn, ikke behøver at give feber hos voksne.


Ved du i øvrigt hvorfor man skiftevis ryster og sveder når man har feber ? Det får du svaret på her.

Og så har vi lige et tip til, hvordan man slår feberen ne når den først er kommet. Hvorfor får man egentlig feber ? Immuncellene og antistoffene arbeider bedre og mer effektivt når temperaturen stiger noe. Får barn lettere feber enn voksne?


Ja, barn får gjerne feber lettere enn voksne. Som regel kommer feber sammen med andre sykdomstegn. Barn får lettere feber enn voksne fordi de har en mer umoden temperaturregulering.


Når et barn har feber , betyr det generelle inntrykket av barnet (allmenntilstanden) mer enn hvor høy feberen er. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Derfor skal man normalt ikke sænke temperaturen med febernedsættende medicin. Hvad skyldes feber ? Forhøjet temperatur kan også skyldes for eksempel allergi eller for meget sol. Og barn kan ha feber og fremdeles ha godt humør, spise og drikke som vanlig og leke som før. Da er det ikke nødvendigvis noe problem. Da kan man se an formen og måle temperatur.


Når temperaturen stiger, øker også kroppens behov for oksygen (surstoff) og væske. Når vi får feber , er det hjernen som gir beskjed om å heve temperaturen i kroppen. Vedvarende smerter som ved gallesteinsanfall, som er ledsaget av feber.


Smertene flytter seg senere til et område lokalisert under ribbeina på høyre side. Magen er øm i dette området og ofte får man kvalme og oppkast. Galleblærebetennelse kan ses uten at man har gallestein.


Kroppen prøver å danne så mye varme at virus og bakterier ikke skal kunne overleve. På denne måte kan man si at feber er med på å bekjempe sykdommen. Man skal aldri trene når man har feber. Man kan trene når man er forkjølet, men ikke med feber.


Den mest presise målestokken vil være å sjekke temperaturen før man eventuelt trener, for å være sikker på at man ikke har feber , sier Voisin. Hvorvidt gjelder å jobbe med feber , mener han at dette er helt avhengig av hvilken jobb man har. I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3til 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen.

Derfor kan feber skyldes mange sygdomme og skal ses i sammenhæng med andre symptomer. Nogle infektioner kan være næsten uden smerter, såsom blærebetændelse. Men det går ikke mer enn et halvt døgn før feber på i overkant av kommer, i tillegg til halsvonde, trykk bak øynene og når jeg beveger dem og sviende og svømmende øyne, fryser og svetter, uvel og kvalm, og ellers helt typiske vanlige virussymptomer som man får enten av forkjølelse eller omgangssyke osv. Du forteller at du aldri får feber når du har infeksjoner som f. Feber skyldes som regel en infektion.


Jeg har stadig opp gjennom årene hørt pasienter fortelle dette, og kan jo ikke annet enn å tro på det vedkommende forteller, men der er ingen medisinsk tilstand som skulle kunne forklare dette at man ikke får feber ved infeksjoner. Mennesket tåler vanligvis ikke feber over 42.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg