fredag 15. februar 2019

Hjernehinnebetennelse inkubasjonstid

Sjeldne tilfeller med tilsynelatende lengre inkubasjonstid er rapportert. Symptomer og forløp. Selv om sykdommen ofte kalles smittsom hjernehinnebetennelse , har den flere kliniske former enn meningitt, både systemiske og lokaliserte.


Inkubasjonstid er den tiden som forløper mellom smitteøyeblikket og sykdomsutbruddet. Hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokker kalles ofte for smittsom hjernehinnebetennelse. Smitten overføres via spyttdråper, for eksempel ved kyssing og deling av flasker. Man kan bli smittet fra friske bærere. Ungdommer i russetiden er særlig utsatt.


Tid fra smitte til man får de første symptomene ( inkubasjonstid ) er ofte 4-dager. Personer diagnostisert med hjernehinnebetennelse kan varsle venner og familie om hjernehinnebetennelse inkubasjonstid slik at de vet hva som venter. Barn under fem år står overfor en høy risiko for å pådra hjernehinnebetennelse relaterte infeksjoner.


Pneumokokker er hyppigste årsak til meningitt i alle aldersgrupper, med unntak av de aller yngste barna. Flere virus, deriblant herpes simplex virus type (HSV-2), kan også gi hjernehinnebetennelse. Det vi kaller for smittsom hjernehinnebetennelse er forårsaket av meningokokk-bakterier, neisseria meningitidis. Det er denne typen hjernehinnebetennelse vi omtaler videre.


De tre mest kjente er meningokokker, pneumokokker og Hemofilus. Den typen Hemofilus som kan gi hjernehinnebetennelse vil barnet være immun mot hvis det har fulgt det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet og fått HiB- vaksinen. Ta vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokk) i god tid før du trenger beskyttelse. Et annet karakteristisk tegn er petekkier, men det er ikke alle som får disse. Smittsom hjernehinnebetennelse og sepsis kan komme sammen eller hver for seg, og rammer oftest barn og unge.


Denne formen er ikke så alvorlig og går over av seg selv. Hos nyfødte, gravide og andre individer med svekket immunforsvar kan man få alvorligere symptomer som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. Hos gravide kvinner kan infeksjon føre til en influensalignende tilstand hvor fostret kan infiseres av Listeria og dette kan føre til spontanabort. Hos risikogruppene kan den gi alvorlig sykdom. Utenom svangerskap fører infeksjonen oftest til hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning.


Sykdommen starter gradvis med utvikling av allmennsymptomer som feber, slapphet og frysninger. Etterhvert symptomer på hjernehinnebetennelse i form av forstyrret bevissthet og hodepine. Meslinger har vært kjent som en sykdom med høy barnedødelighet. Ifølge data fra sauekontrollen er listeriose relativt vanlig hos norske sauer, særlig i alderen opp til og med år.


Rickettsioser er en gruppe sykdommer som er forårsaket av Rickettsia-bakterier med varierende geografisk utbredelse. Rickettsioser deles vanligvis inn i to grupper: flekktyfusgruppen (epidemisk og endemisk flekktyfus) som smitter via lus eller lopper, og flekkfeber (bl.a. afrikansk flått-tyfus, boutonneusefeber og Rocky Mountain-flekkfeber) som smitter via flått eller midd. Smitten skjer fra person til person dels i form av direkte kontakt med de sprukne vannkoppeblærer, dels i form av luftbårne dråper.


En person er smittsom fra ca.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg