fredag 1. februar 2019

Norrøn mytologi odin

Odin (norrønt: Óðinn) er ifølge norrøn mytologi den mektigste og klokeste av gudene. Han blir også kalt Allfader. Odin er den eldste, mektigste og fremste av æsene i norrøn mytologi. Han er enøyd og den viseste blant æsene etter at han ofret et øye for å få drikke av jotnen Mimes kunnskapsbrønn, som ligger ved roten av Yggdrasil. Akkurat som Odin etter myten hang i galgen, såret med spyd og ofret til seg selv, var det etter flere sagnhistoriske fortellinger skikk å ofre menn til Odin ved å henge dem i galge og gjennombore dem med spyd.


Skaldene kunne derfor kalle Odin de hengtes gud eller galgenes herre.

Norrøn mytologi er ulike myter som forklarer gudeverdenen og kosmologi innen den norrøne religionen. Mytene handler om ulike gudommelige vesener, hvordan verden ble til, hvordan den er ordnet og hvordan den til slutt vil gå under. De norrøne fortellingene og forestillingene utviklet seg over ti og det har vært store regionale forskjeller. Odin var høvding i den gården, og altså et helt alminnelig menneske!


Men Snorres Odin var også trollkyndig, han kunne omskape seg til alle slags skikkelser og former, han kunne gå gjennom il jord og sten og han kunne også se inn i fremtiden. Boken er på 2sider, og inneholder omtrent alt som er verdt å vite om norrøn mytologi og norrøne heltesagn, og gir en glimrende innføring for en nybegynner! Det finnes også en moderne utgave av denne religionen, med etablerte trossamfunn. I denne quizen har vi satt sammen spørsmål som gjelder figurer, roller og navn i norrøn mytologi.


Klarer du alle disse er du sannelig god.

Men denne ”analysen” av norrøn mytologi er basert på det jeg veit fra Snorre Sturlasons beretninger og det som har kommet frem gjennom Thor Heyerdahls forskning. Mange mener at Thor Heyerdahls bok om jakten på Odin er usann og upålitelig. Han er rett og slett vågal med sine teorier om norrøn mytologi. Vår kjennskap til norrøn mytologi stammer hovedsakelig fra Den eldre Edda, fremstillingene til Snorre Sturlason, skaldedikt og sagaer. De to beste kildene vi har til mytologien er Snorre Sturlasons Edda og Ynglingesaga i Heimskringla.


Guder i norrøn mytologi. De mest sentrale skikkelsene i norrøn mytologi er æsene Odin , Tor, Balder. Fortellingene er ikke beklemt med påtvunget lykkelig slutt og forutsigbar handling. I stedet opplever man guder og mennesker med svært tvilsom moral.


Tyveri av både gjenstander og mennesker er helt innenfor i norrøn mytologi. Verken Tor, Odin , Balder eller Loke er todimensjonale. Dette var opprinnelsen til norrøn mytologi. De er hva disse menneskene trodde og deres religion hadde ingen konkrete navn, og dette gjorde det virke som en tradisjon praksis. De trodde på sine guder ‘guder som Odin , Tor, Loke, og Freya.


Det var tradisjonene til folk i skandinaviske land som fødte denne religionen. Likevel er det ikke sikkert det er ham de har hatt i tankene, alle de foreldrene som har gitt guttene sine navnet Odin de siste årene. Noen av navnene fra norrøn mytologi er mye brukt i dag, men mange av dem som velger navnene tenker nok ikke en gang på at de er mytologiske, sier navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne.


Odin har også et magisk spy Gungnir som sies å ha makt til å bestemme hvor seieren skal ligge i en kamp. Odin er gift med Frigg, som sitter på sin trone ved hans side.

Odin er herre over Valhall, falne helters (Einherjar) hall, og Valkyrjene, krigerske jomfruer, er hans tjenerinner. Han var hovdingen til gudane, og var òg den guden norrøne hovdingar blòta til. I dag vet vi at ingen vikinger brukte hjelm med horn, og det finnes ingen historiske belegg for at de har gjort det.


Her bommer Soldiers of Odin så kraftig at man må le av det, men det er også nok et bevis på at høyreekstreme ikke har peiling på norrøn historie. Hva er vår viktigste kilde til kunnskap om den norrøne gudelæren? Hvilken rolle har treet Yggdrasil i den norrøne mytologien? Gi en kort karakteristikk av Odin , Tor og Loke. Vilje, Ve og Odin drepte Yme og alle jotnene unntatt to og lagde Jorden av Ymes kropp.


Hvem hersker over dødsriket? Menneskets tilblivelse. De ble kalt Ask og Embla.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg