onsdag 26. desember 2018

Psoriasis hender

Forandringene på neglene opptrer ofte samtidig med psoriasis på andre deler av huden, men psoriasis på neglene kan også være det eneste tegnet på psoriasis. Negler på både hender og føtter kan rammes. Neglpsoriasis kan vise seg som små furer i neglen slik at den ligner overflaten på et fingerbøl (pitting).


Pustuløs psoriasis. Psoriasis hvor det oppstår verkfylte blemmer (pustler) på huden. Det fins hovedsakelig to former for pustuløs psoriasis , palmoplantar pustulose og generalisert pustuløs psoriasis.

Førstnevnte kjennetegnes av verkfylte blemmer som oppstår på hendene eller under føttene. Omkring 2- av den norske befolkning utvikler psoriasis i løpet av livet. Hvordan får man psoriasis ? Man kjenner ennå ikke den nøyaktige bakgrunnen for at sykdommen oppstår. En regner med at rundt halvparten av alle som har psoriasis har neglforandringer på hendene , og prosent har forandringer på tåneglene. Forandringene kan være små prikker (”pitting”), avløsning av den ytre delen av neglen (onycholyse), fortykkelse av neglen (subungual hyperkeratosis) og gule flekker (oil-drop sign).


Oppstår typisk på trykkutsatte områder som fingertuppene. Det er ikke blæredannelser, som vet eksem. Fordi psoriasis på disse områdene ser ganske annerledes ut enn det vanlige tørre, skjellete utseendet, kan tilstanden ofte forveksles med en soppinfeksjon eller andre hudsykdommer.

I Norge har cirka to prosent av befolkningen psoriasis. Behandlingen av psoriasis omfatter en rekke tiltak som grovt kan inndeles i fire kategorier: salvebehandling, lysbehandling, systemisk behandling og behandling med biologiske legemidler. Trafford AM, Parisi R, Kontopantelis E, et al.


Utslett i hendene kan være særlig plagsomt fordi det kan påvirke yrkesutøvelse. Vanlige årsaker er kontakteksem, hånd-, fot- og munnsykdom, pomfylox og sopp. Man antar at 2- av befolkningen har psoriasis.


I tillegg til medisinsk behandling, finnes det tiltak du kan gjøre selv som får utslettet til å gå tilbake og som hjelper til med å holde sykdommen i sjakk. Mange psoriasispasienter får psoriasis på neglene – faktisk utvikler rundt halvparten av mennesker med psoriasis også neglepsoriasis. Hvis en eller flere i din familie har psoriasis , har du økt risiko for å få sykdommen. Hva er psoriasisleddgikt?


Psoriasisleddgikt er en type psoriasis som ikke angriper huden, men kroppens ledd. Andre steder er hodebunn, hender , negler, føtter, og ansikt – vanligst ved hårfeste eller rundt nese og øyenbryn – samt på rygg og bryst. Når det gjelder psoriasis i hodebunnen påvirker dette ikke hårveksten, og vil derav ikke gi håravfall. De vanligste variasjonene av psoriasis nevnes på neste side. Hvad er pustuløs psoriasis ? Tidligere blev pustuløs psoriasis anset som en variant af den almindelige psoriasis , men nye undersøgelser tyder på, at det er en selvstændig sygdom, som blot forekommer hyppigere hos patienter med psoriasis.


Mange patienter med pustuløs psoriasis har derfor ikke almindelig psoriasis. Psoriasisartritt er en form for leddbetennelse som forekommer hos fem til åtte prosent av pasienter med psoriasis.

Sykdommen hører med til de betennelsesaktige, revmatiske sykdommene i hovedgruppen seronegative spondylartropatier. Dersom du har psoriasis er risikoen for at dine barn får psoriasisartritt neppe større enn i befolkningen ellers.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg