fredag 4. mai 2018

Smerter i brystbenet

Brystsmerter er smerter av alle typer som oppleves å komme fra brystet. Det kan dreie seg om alt fra bagatellmessige årsaker, som fordøyelsesbesvær og stress, til alvorlige medisinske akuttsituasjoner som hjerteattakk og blodpropp i lungene. Noen ganger kan en oppleve utstrålende smerter til skuldre og armer. Plagebildet vil bli mindre og forsvinne etter tre-fire måneder uten særlige tiltak.


Kostokondritt er en selvbegrensende tilstand der det foreligger betennelse i flere av de bruskete overgangene mellom ribbena og brystbenet.

Oftest i ribben til 5. Tilstanden gir smerter fortil i brystveggen, og den forveksles ofte med Tietzes syndrom - der som regel bare ett ribben er involvert. Smerter i brystet er en relativt vanlig årsak til legehenvendelser. Dette kan være et tegn på en rekke ulike sykdommer, både alvorlige og ufarlige.


Heldigvis er årsaken bak ofte mer harmløs enn man frykter selv. Sterke smerter midt i brystet som oppstår plutselig og ikke har vært tilstede tidligere, og som ikke har en åpenbar årsak som for eksempel fall eller slag mot brystet, er kjennetegn på det som kan være akutt, alvorlig sykdom. Med sterke smerter menes her grad eller høyere på en skala fra til hvor er verst tenkelig smerte.

Ribbensbrudd er som oftest forårsaket av et fall eller et slag mot brystkassen, og vil gi kraftige smerter som forverres ved spesielle bevegelser og ved pustebevegelsene (respirasjonen). En betennelsestilstand i området der ribbena festes i brystbenet (Tietze syndrom) fører ofte til smerter i brystet. Smerter i venstre side av brystet har svært sjelden noe med hjertesmerter å gjøre, da vil som oftest vondten sitte et annet ste mer under brystbenet. Hele brystkassen består av skjelett og muskulatur, som dekker over lunger og hjerte, bl. Det vil si at smerter i brystområdet svært ofte vil kunne være forårsaket av nettopp muskelsmerter.


Ved undersøkelse finner man som regel en pasient som klager over stikkende smerter , det foreligger avgrenset muskelspenning og det er uttalt ømhet i musklene dersom man trykker på brystkassen i det ømme området. En slik ømhet finner en ikke ved sykdommer i hjerte eller lunger. Pasienten sjeneres ikke av hoste. Det er typisk for disse smerter , at de ofte er værre, når man er i hvile, og når man forsøger at slappe af. Sådanne smerter er sjældent udtryk for noget alvorligt.


Smertene oppleves som et trykk like bak brystbenet , og kan stråle ut i venstre arm, ned til magen eller opp mot halsen. Smerter som dukker opp ved fysisk aktivitet og som går over i hvile er typisk. En EKG-undersøkelse mens smertene er til stede kan vise typiske forandringer.


Smerter i øvre del av ryggen mellom skulderbladene rammer svært mange av oss. OBS: for information om symptomer, diagnose og behandling af smerter i brystet henvises til artiklen: brystsmerter.

Generelt om smerter i brystet. Smertekarakteristika. Ved smerter andre steder i toraks er koronarsykdom mindre sannsynlig. Klemmende, trykkende eller snørende brystsmerter (koronarsykdom, ev. øsofagitt eller angst).


Gallesteinsanfall gir ofte plutselig innsettende smerter i høyre side av magen under ribbensbuen. Kan også gi opphav til smerter strålende ut i brystet. Lungebetennelse og lungehinnebetennelse kan gi brystsmerter. Smerten forverres ofte når du hoster eller ved dyp innånding.


Typisk for disse smerter er, at de ofte er værre, når man er i ro, eller når man prøver at slappe af. Stress og bekymringer giver lette brystsmerter, som er ufarlige. Disse smerter er sjældent udtryk for noget farligt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg