onsdag 16. mai 2018

Den fjerde barnesykdom diare

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Hva er den sjette barnesykdom ? Dette er en mild og ufarlig virussykdom som gir feber og utslett hos små barn.


Den kalles også tredjedagsutslett eller tredagers feber, og den er også kalt fjerde barnesykdom.

Legene omtaler sykdommen som exanthema subitum eller roseola infantum. Den fjerde barnesykdom er en vanlig og ufarlig barnesykdom som gir feber og utslett. Etter feberen kommer et utslett som varer i opptil fire dager. Den femte barnesykdom er en vanlig og oftest ufarlig barnesykdom som gir feber og utslett.


Typisk har man noen dager med feber og redusert allmenntilstand før det kommer et utslett. Utslettet kan vare i opptil ti dager. Hyppigst ser man den femte.


Grunnen til navnet fjerde barnesykdom er at den inngår i en gruppe barnesykdommer som i tidligere tider var vanlig og der utslettene lignet hverandre.

Tiden fra barnet smittes til sykdommen bryter ut er 5-dager. Tilstanden er svært vanlig. Det kan klø og huden vil føles ubehagelig og varm.


Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den fjerde barnesykdom. Symptomer på den fjerde barnesykdom.


En feber som kommer og forsvinner nokså raskt, etterfulgt av et utslett som kommer til syne akkurat når barnet virker bedre er et tegn på roseola, eller tredjedagsutslett. Sykdommen gir livslang immunitet. Men den forekommer også av og til i alle aldre.


Tredagersfeber er navnet på en infeksjonssykdom som rammer barn. Kalles også den sjette barnesykdom (tidligere den fjerde barnesykdom ), tredagersfeber og roseola infantum. Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Forårsakes av humant herpesvirus type og 7. Inkubasjonstid 5–døgn.


Blemmene dukker ofte opp i hodet, ansikt, overkropp og den delen av armer og bein som er nærmest kroppen. Noen får mange blemmer, mens andre har få.

Vanlig hos barn fra måneder til år. Vannkoppene er mest smittsomme 1-dager før og 3-dager etter utbrudd av utslettet og barnet skal ikke i barnehagen før alle sårene er skorpebelagt. Gravide skal unngå kontakt med barn med femte barnesykdom , fordi sykdommen kan fremkalle uønsket abort. Søk lege dersom du er gravid og deres barn blir smittet.


Den forårsakes av humant herpesvirus type (HHV-6) og til viss grad humant herpesvirus type (HHV-7) som begge tilhører samme subgruppe (roseolovirus) i familien herpesviridae.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg