torsdag 3. mai 2018

Betente vannkopper

Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper.


Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke få det igjen.

Du kan derimot få helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget sovende i dine nerver. Om de er betente kan det gå brennkopper i det, bare vær obs! De som er betente bør dekkes til med krem og plaster slik at barnet ikke klør på de.


Om det blir flere betente og det sprer seg kan brennkopper være faktum, og det smitter til hele familien. Bruk eget håndklede og vær nøye med håndvask. Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege, sier at det ikke pleier å være vanskelig å skille vannkopper fra andre tilstander – ofte vet man om smitte også. Vannkopper kan forveksles med andre sykdommer.


Enkelte av vannkoppene hennes er ganske stor, og det er gult puss inni, og rødt rundt.

VELDIG på koppene, har mest i hodebunnen og rundt bleieområdet. I dag så jeg at iallefall av koppene er veldig gulaktige med rødt rundt. Vasket de med pyriseptsalve.


Mulige komplikasjoner ved vannkopper Hvilke komplkasjoner kan man få når man har vannkopper ? Selv om vannkopper er en forholdsvis mild sykdom er det en del komplikasjoner man skal være ekstra på vakt ovenfor. For gravide er det svært uheldig å få vannkopper i siste del av svangerskapet. Man får som regel ikke arr av utslettet, med mindre blemmene blir betente.


Lette sykdomsforløp kan vare i 5-dager. Man er smittefarlig så lenge man får nye blemmer, når alle blemmene er tørre og dekket av skorper er smittefaren over. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sykdommen forekommer også hos voksne.


Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Dersom mange av vannkoppene blir betente og fylt med gult puss bør en lege også se på utslettet.


Ved vanlig forløp av vannkopper er det ikke nødvendig å kontakte lege.

Hva kan barnehagen gjøre? Alle barnehager får utbrudd med vannkopper , og dette er som regel ingen farlig sykdom. I noen tilfeller blir koppene infiserte og betente. For noen er vaksine til stor hjelp. Blir det lett arr etter vannkopper ? I boka mi Barnets helse står det at betente vannkopper kan gi arr.


Noen med erfaringer? Når det er flere betente områder, kan en desinfiserende krem som dibrompropamidin eller antibiotikakrem brukes under kompressene i tillegg til klorhexidin. Ved utbredt infeksjon flere steder på kroppen, anbefaler legene antibiotikatabletter eller mikstur. I første rekke anbefales dikloksacillin i syv dager. Vanlige symptomer utenfor det betente området er ømhet i lymfeknuter på halsen, påvirket allmenntilstand og feber.


Ved de letteste formene for munnhulebetennelse er det bare lett rødhet og hevelse av slimhinnen, og svie når man spiser. Det kan oppstå smertefulle sår som ofte får et hvitlig belegg av fibrin. Bruk da en bakteriedrepende krem for å behandle infeksjonen.


Barnet har ofte redusert allmenntilstand. Andre virus kan også gi øyebetennelse, bl. Bakteriell infeksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg