mandag 21. mai 2018

Kronisk hodepine sykemelding

Typiske symptomer er en strammende eller pressende hodepine som vanligvis omfatter hele hodet. Den tiltar gjerne utover dagen og har ofte sammenheng med et stressende levesett, bekymringer eller vonde arbeidsstillinger. Halvparten hadde i tillegg migrene. Spenningshodepine er en vanlig form for hodepine og vanligvis ganske mild.


Som oftest er det knyttet til stress, sinne og overbelastning. Noen opplever spenningshodepine en gang i blant, mens andre plages flere ganger i uken. Ved kronisk stress kan man bli kronisk plaget og dette er viktig å forebygge. Kronisk hodepine – mulige årsaker.


Nedenfor er en liste over mulige årsaker til kronisk hodepine : Migrene. Migrene kommer i anfall og har perioder mellom uten smerter. Er ofte ledsaget av lyd- og lysskyhet, kan være pulserende, oftest på en side, og noen har nevrologiske symptomer før smertene kommer, som siden forsvinner.


Arbeidsgivere som søker bør gjøre dette i samarbeid med arbeidstakeren. Du bør be om hjelp til å lage en plan for hvordan migrenen kan håndteres. Kanskje trenger du henvisning til en hodepine - eller migrenespesialist. I Norge finnes det en rekke klinikker som har spesialisert seg på hodepine og migrene, og som har kompetanse til å diagnostisere og behandle kronisk migrene. Hos enkelte personer blir anfallene hyppigere og hyppigere, og over en årrekke kan det utvikles en kronisk hodepine som opptrer daglig eller på mer enn halvparten av alle årets dager.


Denne kroniske hodepinen er erfaringsmessig meget vanskelig å behandle, og den kan være helt invalidiserende. I denne artikkelen kan du lese mer om ulike årsaker til kronisk hodepine. Hodepine kan forårsakes av for eksempel en forkjølelse. Men hvis du ikke takler lys eller støy, kan det være migrene.


Hvis du ikke har vært til legen på grunn av tilbakevendende hodepine , gjør en avtale. Hvis du har en langvarig eller kronisk sykdom med risiko for mange hyppige sykefravær eller et stort samlet sykefravær kan arbeidsgiveren fritas for å betale sykepenger for deg i arbeidsgiverperioden. NAV gir nærmere informasjon. Det er du selv som må søke om dette. Hva skjer hvis jeg er sykemeldt mer enn åtte uker?


Hodepinen varer fra minutter til sju dager (episodisk form) eller har lengre varighet ( kronisk form) (tab 1). Ved tensjonshodepine mangler som oftest ledsagende symptomer som kvalme, lys- og lydømfintlighet og autonome symptomer. Langtidsprognosen ved MOH?


Hodepinen kan komme plutselig eller med ulike symptomer på forhån og både barn og voksne kan oppleve migrene. Smertestillende og også migrenemedisin, hvis brukt feil, kan gi kronisk hodepine. Ved feil bruk av medisin mot hodepine kan medisinen som man opprinnelig brukte for å behandle hodepinen , selv gi eller vedlikeholde hodepinen. Da oppstår hodepine så snart man forsøker å slutte med tablettene.


Når man er sykmeldt og får en diagnose er det lett å tro at man er syk. Men det å ha symptomer, er ikke det samme som å ha en sykdom. Det at det ikke finnes medisiner mot symptomene, betyr ikke det samme som at det er umulig å påvirke disse. Hvis tilstanden er regnet som kronisk , tenker nok mange at det ikke lenger er mulig å bli frisk. Om du har migreneanfall ukentlig, vil leger ofte anbefale forebyggende behandling mot migrene.


Dette er både fordi det er plagsomt og slitsomt, men også for å forebygge kronisk hodepine. Forebyggende legemidler tas daglig, og behandlingen anbefales i minst fire måneder. Noen kvinner opplever forverring av migrenen ved inntak av p-piller. En pasient med kronisk klasehodepine benevnes da gjerne med betegnelsen refraktær kronisk klasehodepine, og tilsvarende for andre lidelser.


Det kan være ulike årsaker til at en pasient er behandlingsrefraktær, som at medikamenter enten ikke har tilstrekkelig virkning eller for store bivirkninger til at lidelsen lar seg behandle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg