fredag 27. april 2018

Når er potetene ferdig kokt

Det går fortere å koke poteten dersom du skreller og deler den opp før du koker den (Men da mister man litt av vitaminene og proteinene i poteten, det blir kokt ut i vannet)) _____ Power is seductive like a drug. Når potetene er ferdig kokt siles vannet av og potetenes dampes lett. Dette er en enkel oppskrift, men metoden er viktig å følge for det beste resultatet.


Tilsett salt, pepper og fiskebitene. Del opp potetene i passe munnfull store biter og legg i kjele med vann.

Kok opp og la småkoke i minutter. De skal fortsatt være harde inni, men overflaten skal ha blitt litt porøs. Bruk kokefaste poteter. Hell av vannet når potetene er ferdig kokt. Straks potetene er ferdig kokt tømmes vannet fra kjelen.


Legg i et tørt kjøkkenklede eller et stykke kjøkkenpapir og la potetene stå varmt under lokk i ti minutter før servering. Slik kommer smak og konsistens best frem. Papir eller klede bidrar til å binde fuktighet og potetene fremstår som tørre og melne!

Først, vask potetene godt eller skrell de. Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist. Ulike sorter har ulik trekketid. Det står på emballasjen hvor lenge de skal trekke.


Trekk kjelen til side og la stå noen minutter. Slå av vannet når potetene er ferdig kokt , og sett kjelen tilbake på platen et øyeblikk slik at den siste vannskvetten fordamper. Det er berre å bite av ein liten bit og smake.


Ein potet som er dårleg smakar surt, ganske enkelt. Lag gjerne potetmos, varm opp mjølk og smør, og vend inn mosa poteter og varm det heile opp på middels varme. De skal være myke, og gå litt - men ikke helt - i oppløsning når du skjærer dem opp. Ta frem potetgaffelen, og stikk i poteten. Er det motstand – kok ytterligere – minutter.


Går den lett inn, så er poteten ferdig kokt. Sjekk igjen – fortsatt motstan kok ytterligere 2-minutter. Av og til trenger potetene – minutter på å bli ferdig kokt.


Juleskinken er ferdig når kjernetemperaturen er kommet til grader, så ta den gjerne ut litt før. Koker du under lokk vil mindre vann fordampe.

Skal du derimot tilberede en ferdigkokt juleskinke kan du gjerne bare varme ovnen til 2grader og starte på tilbehøret. Man bruker alltid kaldt vann fra kranen. Ha akkurat nok vann i gryten til at potetene dekkes. Helt nye poteter skal legges i vannet når det koker, men ellers legges potetene i det kalde vannet som så kokes opp.


Man kan evt salte poteter som er ferdig skrellet. Når vannet er kokt opp, skrus varmen ned og man lar potetene småkoke i ca 20. Når alt nærmer seg ferdig , har du brokkolien over i samme gryte som gulrøttene. La trekke i 3-minutter mens du tar potetene ut av ovnen og gjør resten klart til servering.


Kutt potetene i mellomstore biter, mens de fortsatt er varme. Med mindre du har smedfingre, kan du godt la dem avkjøle seg litt, men de skal fortsatt være varme. Hvis uhellet først er ute og potetene har kokt i stykker, må du for all del ikke kaste dem. Ikke kast ”mislykkede” poteter. Potetene kan enkelt dampes varme, knuses enda litt mer sammen med smør, sitronsaft, pepper og friskes opp med urter.


Når kjøttet er mørt og løsner fra beina, er det ferdig. Server mandelpotetene sammen med kjøttet. Potetene holder seg faste og fine i gryta, og trekker til seg masse god smak! Prikk pølsene og stek dem over svak varme til ferdig kokt.


Pølser og løk er servert over skrelte poteter kokt og most med melk eller fløte og smør. Stekt løk kan brukes som topping i stedet for karamellisert løk. I Irland blir revet ost ofte lagt til de varme potetene , mens eddik brukes med olje når du steker løken i Skottland. Snart er det høstferie – eller potetferie som det også kalles – og nå er de norske potetene på sitt aller beste. Vi er selvforsynt med hele på poteter her i landet og har mange forskjellige sorter å velge mellom.


Husk å se etter Nyt Norge-merket når du handler i butikken! Slå av varmen og la potetene trekke ferdig i vannet (ca 5-minutter). Skru ned på lav varme og kok potetene i 5-minutter. Ja, det vil si at potetene skal være i vannet mens det koker opp, med mindre man koker nypoteter som gjerne skal legges i vannet etter at det har kokt opp.


Dette kommer selvfølgelig an på hvor store potetene er , og hvilken type poteter man bruker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg