fredag 7. april 2017

Leddlåsning i bekkenet

Låsning i bekkenet skyldes oftest plutselig stor feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid som kan resultere i det vi ikke ønsker, nemlig en bekkenleddlåsning. Dette medfører ofte en sammentrekning av tilhørende rygg og setemuskulatur, stive leddrestriksjoner (ofte kalt ‘låsning’ på folkemunne). Vridning i bekkenet kan også oppstå, og det er som nevnt ikke benbiter som hopper ut av led men aktive strukturer, som muskler, som drar i benbitene slik at de tar “en ny plass i rommet”. Leddene mellom korsbeinet og bekkenet kalles bekkenleddet eller iliosacralleddet. I disse leddene er det svært liten bevegelse, men leddene er ofte kilden til smerte i bekken, setet, lyske , lår og i enkelte tilfeller kan smerten stråle helt ned til ankelen.


Leddlåsninger kan føre til nedsatt funksjon i det området som nerven kommuniserer med. Det vil si det samme som at låsningen kan nedsette ytelsen av kroppens funksjoner. Muskelsmerter i bekkenet Vondt dypt inne i rumpemusklene og bekkensmerter? Nedsatt leddbevegelse, også kjent som hypomobilitet eller leddlåsning i hoften, kan medføre lokale smerter i og rundt hofte, samt selve hofteleddet. Hofteleddet er direkte påvirket av nærliggende leddstrukturer slik som bekkenet og korsryggen, så det å sørge for optimal funksjon i disse leddene har positiv påvirkningskraft på hvordan hoften beveger seg og fungerer.


Det å ha vondt i låret og nærliggende strukturer kan være smertefullt. Vondt i låret kan forårsakes av muskelstrekk, nerveirritasjon i rygg eller sete, samt leddlåsninger i bekkenet eller hoften. Symptomene på leddlåsning kan variere fra lokal ømhet, skarp smerte til intens smerte som noen ganger kan stråle ned i bena. Noen av de vanligste årsakene er overbelastning, traume, slitasje, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon.


En spesifikk og skånsom ledd-korreksjon hos en av kiropraktorene på Atlasklinikken vil stimulere raskere fibre (A-alpha) i ryggen som igjen vil overdøve og lindre ryggsmertene eller bekkensmerter. Derfor må begge områder vurderes nøye for å finne den egentlige årsaken til plagene. Nedsatt funksjon i bekken er langt vanligere enn det folk flest tror, og skyldes som regel overbelastninger eller mindre traumer og uhell. Når bekkenet ikke fungerer normalt kan dette forårsake smerter i rygg, sete, lysk, hofter samt stråling ut i bena.


For at vi kiropraktorer skal oppnå dette, er det viktig at kiropraktor og pasient samarbeider. Men slike symptomer kan også være tegn på andre lidelser. For eksempel vil muskulære spenninger i musklene rundt hoften gi tilsvarende symptomer. Kiropraktoren vet hvordan den riktige diagnosen skal stilles. En leddlåsning i bekkenet eller en betennelsestilstand vil også ha mange overlappende symptomer.


Dette er imidlertid kiropraktoren godt trent til å utrede. Ofte vil årsaken til smerten være en leddlåsning i nedre del av korsryggen eller fra en irritasjon av bekkenleddet. Smertene du opplever ved bekkenløsning kan oppstå ved for store, brå eller gjentatte behandlinger. Dette skjer fordi leddene i bekkenet har redusert stabilitet under graviditet og en tid etter fødselen. Når bekkenet blir mer ustabilt, vil det ofte kunne føre til at leddflatene i bekkenet og korsryggen gnisser borti hverandre hverandre.


Sammen danner de en ring. Bekkenet består av tre bevegelige bekkenledd og et haleben. Både for mye og for lite bevegelse kan gi smerter, irritasjon på nerver, muskelspenninger og feilbelastning. Smerten kan sitte bak i bekkenet , foran i symfysen, i lysken, i hoftene, eller kun på en side av. Smerter i skulder og arm kan skyldes feilfunksjon, forkalkning, slitasje eller betennelse i eller rundt et ledd eller muskelfeste.


Det kan også være forårsaket av utstrålende nervesmerter fra en leddlåsning i nakken og en sjelden gang fra et nakkeprolaps.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg