torsdag 19. juli 2018

Feber og lav blodprosent

Lav blodprosent skal alltid utredes. Ofte kan anemi forekomme ved for lavt jern i kroppen, eller på grunn av B12-mangel. Dersom legen finner en lav blodprosent , så skal årsaken finnes, fordi det kan være tegn på alvorlig sykdom. Det er særdeles feil å ta for gitt at man mangler jern om man får påvist en lav blodprosent.


Denne type symptomer er imidlertid ganske vanlige, og de fleste med slapphet, svimmelhet og hjertebank har en normal blodprosent.

Men lav blodprosent kan også være det første tegn på sykdom som det kan og bør gjøres noe me for eksempel en svulst i mage eller tarm. Anemi er lav blodprosent eller mer presist for lite hemoglobin i blodet. Hemoglobin er fargestoffet i de røde blodlegemene. Dette fargestoffet har evnen til å binde oksygen (surstoff), og til å frigi oksygen i kroppens celler.


Autoimmun betennelse i mageslimhinnen kan føre til nedsatt opptak av vitamin Bfra tarmen, og kan på sikt føre til utvikling av lav blodprosent , såkalt pernisiøs anemi. Langvarig B12-mangel kan også medføre skader på nervesystemet og psykiske endringer. Jeg vil ikke skremme deg for mye, men dette liker jeg ikke.

Ved anemi (også kalt blodmangel eller lav blodprosent ) er vi ofte slappe og trette fordi vi har for få friske røde blodceller i kroppen. Røde blodceller inneholder hemoglobin, som er viktig for å transortere oksygen rundt i kroppen. Blodprøver vil ofte vise lav blodprosent , lave blodplater og lave normale hvite blodlegemer, mens det vil være mange kreftceller i blodet – det omtales ofte som umodne, hvite blodlegemer.


Benmargsprøve er alltid nødvendig for å stille diagnosen leukemi. En benmargsprøve kan tas både fra brystbenet og hoftekammen. Jeg har hatt lav feber i flere uker.


En tid plaget det meg, jeg følte meg syk også, og kjente godt at jeg hadde feber selv om den bare pleide å ligge på rundt 36°C. Steg av og til opp til 38°C, men stort sett lå den bare rundt over min vanlige normaltemperatur. Den normale for meg er 39°C. Malaria er en tropisk febersykdom som smitter gjennom bitt av infisert Anopheles-mygg. Malaria kjennetegnes av svingende feber med frostanfall og svettetokter.


Dessuten vil man som regel få lav blodprosent , forstørret milt, gulsott og varierende grad av allmennsymptomer, ikke minst er kraftig hodepine vanlig. Anemi omtales gjerne som lav blodprosent. Når man mister mye blod på kort tid og blodprosenten synker raskt kan man bli kortpustet og føle seg sliten og trøtt.


Disse pasienter bør ringe 1med det samme siden det kan tale for en mulig pågående blødning siden kroppen vanligvis setter i gang kompensasjonsmekanismer dersom en anemi oppstår gradvis.

Hvis Hb er lav , må årsaken til blodmangelen avklares med ytterlige blodprøver og evt. For få røde blodlegemer gir lav blodprosent og slapphet. For få hvite blodlegemer kan gi infeksjonstendens og feber , og for få blodplater kan forårsake blødninger i form av blå flekker eller røde prikker i huden, langvarig neseblødning eller at du blør i timevis etter et lite kutt. Eller anemi ( lav blodprosent ) som følge av mangel på røde blodlegemer (lavt hemoglobin, Hb).


Blodprøver kan vise at den cellen som har mutert og er selve kreften får en høy tallverdi, mens de cellene som er blitt fortrengt får en lav verdi. Nattesvette, ufrivillig vekttap og uopplagthet er andre generelle symptomer som kan følge. Myelomatose skyldes ondartet klonal vekst av plasmaceller. Plasmaceller er B-lymfocytter spesialisert for produksjon av immunglobuliner. Man antar at den maligne transformasjonen skjer i en celle som har vært gjennom modning i kimsentre i milt eller en lymfeknute.


Sykdommen utvikler seg gradvis. Blodprøver er viktig for legene i en sykdomsperiode og i etterkant for å kunne finne ut om kroppen har det bra. Når man er på sitt sykeste, og for eksempel ligger på intensivavdelingen tas blodprøver ofte, og du kan bli ganske opphengt i svarene selv om du kanskje ikke egentlig forstår hva de betyr. AnonymBruker skrev: Så du kaller tros- og ytringsfrihet innenfor familien for barnemishandling når foreldrene overleverer sin tro til barna sine i ord og praksis? Vet du egentlig hva barnemishandling er for noe?


Enkelte medisiner kan også føre til hypotensjon. Noen av disse er: Psykofarmaka (for søvnløshet eller depresjon), hjertearytmier, antihypertensiva (for høyt blodtrykk), diuretika, koronare medisiner (for angina pectoris, for eksempel) og vasodilatorer. Ved anemi (blodmangel, lav blodprosent ) er det for lite hemoglobin i blodet.


Typiske symptomer ved anemi er slapphet og tretthet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg