mandag 19. mars 2018

Ny tittel jordmor

De som ønsker å bli jordmor , gjør det på grunn av innholdet i yrket, ikke på grunn av en. Dette er imidlertid ingen uforbeholden hyllest. Det er nemlig en annen tittel som også er moden for utskifting. Den tittelen er jordmor. Kort tid etter at landsmøtet til Sykepleierforbundet vedtok kjønnsnøytrale yrkestitler, ble det voldsomme reaksjoner ute blant jordmødrene.


Men en tittel som er etablert vil bli en markør for hva personene jobber med. Det tar alltid en viss tid å venne seg til en ny tittel når en gammel er innarbeidet, sier Daniel Ims. Så jeg tror en ny tittel vil kunne sette seg raskt.


Jeg mistenker at den nok vil bite seg fast selv om noen lager en ny tittel. Helsesykepleier syns jeg er klønete. Alle sykepleiere jobber jo med helse.


Forskjellen er vel det forebyggende elementet i helsesøsters arbeid. Hva med bare å si sykepleier? Jordmødre har dobbelt autorisasjon for sine to ulike yrkestitler, både som sykepleier og jordmor.


Norsk tittel - Nytt liv og trygg barseltid for familien. Jordmor er også en beskyttet tittel. Sykepleieryrket, og spesialiseringene, som helsesøster og jordmor ,. Forslaget om å forsøke å finne nye titler på de to yrkene helsesøster og jordmor kommer fra stortingsrepresentanten Kjetil Kjenseth fra Opplan i tillegg til kollegaene hans André N. Men gruppen har vurdert en mengde forslag.


Mange var titler med mange ord. Styret støttet arbeidsgruppens anbefaling om en enkel, bruksvennlig, forståelig tittel , sier Waldum-Grevbo. Hun mener tittelen uansett ikke kan romme arbeidsoppgavene til fulle.


Ap i Moss vil si farvel til rådmann og jordmor. Nå er det kjønnsnøytrale titler som gjelder. Det nye ordet for helsesøster er helsesykepleier. Sykepleier er en praktisk tittel som kan brukes av både menn og kvinner (før het det gjerne sykepleierske om kvinner). Man har lenge prøvd å finne like kjønnsnøytrale stillingsbetegnelser for jordmor og helsesøster, for det er et mål å trekke menn til disse yrkene.


En god tittel er forståelig, håndterlig og passe prestisjefylt, sier han til Sykepleien. Notat til høring i helse- og omsorgskomiteen- Representantforslag om nye kjønnsnøytrale titler til erstatning for helsesøster og jordmor. Ny roman fra Norges mest hardtarbeidende dikter. Huset under Blåhammaren.


Fødende i Nesbyen kommune må forholde seg til jordmor på Ringerike sykehus. Det understrekes at dette gjelder jordmor på vakt, og ikke oppfølging og kontroller på avtalt kontortid. Ved behov for jordmor utenfor kontorti kontakt fødeavdelingen på Ringerike sykehus, tlf.


Det er en fin gammel tittel som peker tilbake på yrkets opprinnelse. Blix har heller ingen tro på at en annen tittel ville lokke flere menn. Tittelen jordmor brukes av begge kjønn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg