fredag 3. november 2017

Hvor lenge virker antibiotika i kroppen

Perfekt kokte egg hver gang, uansett om du ønsker de bløt,medium,eller hardkokt. Noen som vet hvor lenge antibiotika (trimetoprim) sitter igjen i kroppen etter avsluttet (7.dagers)kur? Når det gjelder hvor lang tid det tar før et medikament er ute av kroppen , benytter vi et begrep som heter halveringstiden til medikamentet.


Og ti timer etter dette er konsentrasjonen halvert igjen osv. Antibakterielle midler er stoffer som målrettet hemmer veksten av, eller dreper bakterier i kroppen.

De virker i prinsippet ved å ødelegge celler (cellegift), men da bare strukturer som stort sett finnes i bakterier, slik at vi unngår at cellene i kroppen blir påvirket i noe særlig gra sier fagredaktør hos Apotek Gunhild Kile. Det finnes nå mange forskjellige typer antibiotika. Noen typer virker mot et bredt spekter av bakterier, mens andre typer bare virker mot visse bakterier.


Det er også forskjell på hvor i kroppen antibiotikatypen virker best. Antibiotika er legemidler som dreper eller stopper veksten av bakterier. Feilbruk og overforbruk av antibiotika kan føre til resistensutvikling, det vil si bakterier som ikke kan bekjempes med antibiotika.


Små barn og eldre er de gruppene som. Det har senere blitt videreutviklet til andre typer som ampicillin, amoxicillin, benzylpenicillin som virker mot en lang rekke mikrober i behandlingen av ulike infeksjoner.

Mange nye og moderne antibiotika har blitt utviklet siden oppdagelsen av penicillinet. Men antibiotika rammer desværre også mange af de vigtige og sundhedsfremmende bakterier i vores tarmsystem. Fra det øjeblik, hvor man indtager antibiotika , går der cirka timer, hvor de venligsindede bakterier i tarmene mindskes betydeligt i antal, viser en ny undersøgelse udgivet i tidsskriftet Nature.


I utgangspunktet skal legen alltid velge smalspektrede antibiotika , som virker målrettet på enkelte bakterier. Hvis du er veldig syk og det er uklart hvilke bakterier som har gjort deg syk, kan det være nødvendig med bredspektret antibiotika som virker på mange ulike bakterier. Det å lage våpen mot ubudne mikroorganismer i kroppen er en slags medisinsk balansekunst. På den ene siden må midlene være giftige nok til å ta knekken på inntrengerne, men samtidig skal de helst ikke være så farlige at de kverke hele kroppen.


De ødelegger bakterier, uten å ramponere hele deg. Ved virusinfeksjon vil det ikke være nødvendig med antibiotikabehandling, da kroppen ofte behandler slike infeksjoner på egenhånd. Hver av dem brukes til å behandle ulike infeksjoner.


Ulike typer penicillin har som regel forskjellige egenskaper, slik at en type penicillin virker bedre mot noen bakterier enn en annen type penicillin, og motsatt overfor andre bakterier. Penicilliner brukes i behandlingen av bakterierinfeksjoner i ulike deler av kroppen. Hvor lenge virker den i kroppen etter avsluttet behandling?


Et antibiotikum vil begynne å virke minutter til timer etter inntak, det suges fort opp gjennom. Azitromax virker over 1-uker etter avsluttet tablettinntak. Spørsmålet mitt er derfor, hvor stor er faren for at jeg har fått dette?

Mann, år fra Telemark RUStelefonen svarer: Det kommer litt an på hva du mener med hvor lenge Vival virker. Spørsmål om hvordan man kan unngå å smitte andre, hvor lenge man er smittefarlig og hvor lenge man bør være borte fra arbeid eller barnehage. Hvor lang tid går det fra jeg er smittet til jeg blir syk? Tiden fra opptak av viruset i kroppen til sykdommen bryter ut er vanligvis to dager, men kan variere fra én til tre dager.


Det er lenge siden folk maste for å få antibiotika. Hvis du ikke blir bedre etter 3-dager på antibiotika må du kontakte lege og få en annen type antibiotika. Det kan jo virke som om du har hatt en viss bedring, men hvis du enda har litt feber er det et tegn på at du fortsatt sliter men en infeksjon. Etter en kraftig lungebetennelse kan det ta lang td før du føler deg helt bra. Binyrene slår nemlig av egenproduksjonen når de skjønner at kroppen får kortison utenfra.


Det har sannsynligvis størst betydning hvor lenge utover uker man har benyttet kortisontabletter enn hvor stor dosen er. Noen ganger må man stå på kortisontabletter i lang tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg