onsdag 22. november 2017

Adhd jenter

Let ikke lengre, vi har det du trenger. Jenter kan også ha ADHD. Når jenter får ADHD har de ofte problemer med konsentrasjonen. De er ikke alltid like hyperaktive som gutter med ADHD.


Det er ikke bare gutter som får ADHD , selv om det er flere gutter enn jenter som får en ADHD -diagnose.

Man sier at det er cirka to prosent av de som får en ADHD -diagnose, som er jenter. Som et resultat av den utstrakte tendensen til selvkritikk kan følgevansker som selvskading, spiseforstyrrelser, og til og med selvmordforsøk være vanligere hos jenter med ADHD enn hos jenter uten forstyrrelsen. Barn med en uoppmerksom form for ADHD kan se ut til å drifte avsted inn i sine egne tanker eller miste kontakten med det som skjer rundt dem. De fleste barna med ADHD har ikke alle de overnevnte tegnene på tilstanden. Dessuten kan symptomene være forskjellige for gutter og jenter.


Unge jenter med ADHD blir ofte ikke identifiserte og diagnostiserte før utfordringene deres i skolen bli kroniske og problematiske. Derfor lider mange jenter og kvinner i det stille.

Les en studie om jenter og ADHD her. For at behandling av ADHD skal lykkes, kreves et samarbeid mellom pasienten, nærmeste familie, helsetjenesten. ADHD står for attention deficit hyperactivity disorder.


Personer med denne diagnosen har ofte problemer med konsentrasjon, hyperaktivitet og impulsivitet, og har hatt disse problemene siden barndommen. ADHD er en diagnose som første gang ble brukt beskrevet den amerikanske diagnosemanualen DSM. Noen blir svært impulsive og gjør eller sier ting uten å tenke seg om og klarer for eksempel ikke å vente på tur. Barn og unge med ADHD er ofte svært fysisk aktive eller urolige, men jenter kan ha mindre hyperaktivitet enn gutter.


Det kan gjøre ADHD vanskeligere å oppdage hos jenter. Av nordisk litteratur har jeg blant annet tatt i bruk litteraturen om jenter og ADHD av Langlete. Tilleggsvansker ved ADHD. ADHD fører ofte til andre vansker i tillegg til kjernesymptomene, for eksempel atferdsproblemer, angst, depresjon eller lærevansker.


Noen har oppmerksomhetsforstyrrelser uten at impulsivitet og hyperaktivitet er så framtredende. Dette kalles ADHD uoppmerksom type, tidligere kalt ADD. Imidlertid er ADHD (fra USA) eller ADD ikke noen formelle diagnoser i ICD-som brukes i Norge, i Norge heter dette hyperkinetisk forstyrrelse.


Ifølge Norsk helseinformatikk kan voksne som ikke fikk ADHD -diagnosen som barn, utvikle mer åpenbare symptomer senere i livet.

Diagnostiske kjennetegn for ADHD er de samme for barn, ungdom og voksne, men konkrete eksempler og ytringsformer vil variere med alder, sier leder Geir Øgrim, leder av ADHD Norges fagråd. Er det egentlig færre jenter som har ADHD ? ADHD arter seg imidlertid ofte annerledes hos jenter enn hos gutter, for eksempel er jentene ofte mindre hyperaktive: – Dette kan gjøre det vanskeligere å fange opp jenter med ADHD , og de får derfor ofte diagnosen senere, forteller psykiater og stipendiat Berit Skretting Solberg. Enhver med ADHD har sin egen måte å oppbevare denne enorme mengden med informasjon.


Utfordringen er imidlertid at når de ikke klarer å sortere informasjonen, så står de uten evne til å skille viktig fra uviktig,. Hjernen er da full av bagateller (for oss!), så det er lite plass til det som vi anser som viktig. Symptomer på ADHD (ADD) kan være annerledes hos jenter enn hos gutter. Mens gutter kan være mer hyperaktive og vise flere atferdsproblemer, jenter er ofte mest uoppmerksom.


Ofte blir jentene ikke riktig diagnostisert med ADHD fordi deres symptomer kan være mer subtil. Den vanligste behandlingen for ADHD er en kombinasjon av legemidler og psykoterapi. Mange barn med ADHD , spesielt de som er alvorligst rammet bruker legemidler for å kontrollere symptomene.


Forståelig nok er mange foreldre engstelige når barnet deres får utskrevet legemidler som skal brukes over en lengre periode.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg