fredag 3. november 2017

Små barn avføring blod

Små spor av friskt blod i avføringen kan komme av små rifter ved endetarmsåpningen når barnet presser ut avføring. Hvis babyen for øvrig er frisk og vokser vil blod i avføring ofte ordne seg av seg selv, men man skal uansett bestandig sjekke med legen når dette skjer. Fargen på blodet gir deg et hint om hvor blodet kommer fra. Forstoppelse hos barn.


Men dersom barnet ditt er blitt forstoppet, eller har treg og hard avføring , advarer Resch mot å bi barn klyster så langt det er mulig.

Det er et sensitivt område, og mange barn har fått dårlige og traumatiserende opplevelser av å få klyster, sier hun, og legger til at for å gi et lite barn klyster i endetarmen må ofte helsepersonell og voksne holde fast. Så små blödningskällor som det då handlar om är svåra att påvisa. Små sprekker og sår i endetarmsslimhinnen i forbindelse med treg og hard avføring kan også gi frisk blødning.


Hvorfor kommer det slim i avføringen? Små babyer kan fylle bleien flere ganger om dagen. I tre-fire års alderen kan noen ha avføring tre-fire ganger om dagen eller tre-fire ganger i uken.


Går barnet ditt på do kun to ganger i uken eller mindre, og synes dette er smertefullt, kan det skyldes forstoppelse.

Mange av Lommelegens lesere frykter de har tarmkreft når de oppdager friskt blod på toalettpapiret. En kreftsvulst som sitter nederst i tykktarmen eller i endetarmen kan også føre til mørk avføring , men da inneholder den gjerne spor av ferskt rødt blod. Då är blodet mörkare och mer blandat i bajset. Hos barn som ammas kan blodet komma från en sårig bröstvårta. Men blod i avføringen kan også oppdages uten at du selv har observert blod i avføringen.


Det skjer ved påvisning av blod i en rutineprøve av avføringen som analyseres på legekontoret, påvisning av såkalt okkult blod Forekomst. Hard avføring kan forårsake små sprekker i endetarmsåpningen og disse kan gi en liten blødning. Tarmobstruksjon kan også gi blod i avføringen, men da dreier det seg om større mengder, og i tillegg vil barnet ha andre symptomer. Hvis du ser blod i barnets avføring , bør du følge med for å se hvordan det utvikler seg.


Men til tross for at barnet egentlig er forstoppet, kan det gå ofte på toalettet for å ha avføring. Det kan da være at det kommer bare små mengder hver gang og at tømmingen er ufullstendig. Tilstanden er ikke uvanlig. Hyppigst opptrer forstoppelse hos barn i 2-års alderen. Små barn gråter av og til, særlig de første månedene.


Et barn kan virke ”misfornøyd” selv når du mater det eller forsøker å roe det ne og det er vanlig at små barn har en gråteperiode om kvelden før de sovner for natten.

Urin som är röd eller rödbrun kan innehålla blod. Urinen kan också färgas röd av saker som barnet har ätit, till exempel rödbetor eller vissa läkemedel. Den vanligaste orsaken till blod i urinen hos barn är urinvägsinfektion.


Om barnet har en urinvägsinfektion får hen behandling med antibiotika. Medikamenter er også en viktig faktor, spesielt vil mange typer smertestillende medisiner gi treg avføring. Når bør jeg søke lege?


Blod i urinen hos barn. Hos større barn og barn som får morsmelkerstatning kan bløtgjørende avføringsmidler forsøkes i en periode dersom kostomlegging og andre forebyggende tiltak ikke er nok. Hvis det ikke hjelper å regulere barnets avføring eller barnet har tilbakefallende forstoppelse, bør lege kontaktes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg