mandag 23. november 2015

Leggetid voksne

Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år. Gutten vår er år og begynner på ungdomsskolen til høsten. Vi har leggetid rundt klokka nå i sommerferien.


Det betyr at han må gjøre unna kveldsstell og gå og legge seg, og dataen må slås av, men om han leser bok eller ser tv på rommet legger vi oss ikke oppi. Han blir ofte trøtt av både les.

Dersom barnet våkner av en drøm eller er engstelig, vil det for de fleste være naturlig å la barnet komme opp i senga til de voksne. Det føles trygt og barnet sovner ofte fort igjen. Men dersom dette går utover søvnen til de voksne , kan man alternativt følge barnet inn i egen seng igjen. Jeg får aldri lagt meg om kvelden! Sitter og surfer og titter på tv.


Liker de timene uten barn og ting som må ordnes. Blir litt lite søvn for meg det, men skjerper jeg meg?

Siden de tydeligvis får nok søvn, forstår jeg ikke problemet. Prøv å unngå forhandlinger om leggetid hver kvel det blir en slitsom runddans for både foreldre og barn. Det kan være lurt å tenke på hvordan man ordlegger seg overfor barnet. Nå skal du sove” kan bli møtt med ”Jeg er ikke trøtt”, men hvis du sier: ”Nå er det leggetid ”, er det ikke så lett å protestere. Anbefalt leggetid for skolebarn: Skal vi følge anbefalingen fra helsesøster på skolen, er det at 8-åringer bør legge seg kl.


For noen barn vil dette være for tidlig mens for andre barn er det i seneste laget. Min erfaring er at barn trenger god tid på å roe seg om kvelden. Jeg tror du må gi henne litt slækk. Det er helt vanlig at ungdommene på et tidspunkt er oppe lengre enn oss voksne.


Her i huset sitter åringen oppe lenge enn oss, og det er helt uproblematisk. Ungdommen din har ikke mobil eller nett på rommet og da ser jeg ikke at hun kan gjøre de helt store sprellene etter at du har lagt deg. Angående leggetid , jeg var som regel ganske motvillig til å legge meg i den alderen, jeg la meg som regel rundt på hverdager, senere i helgene. Kanskje en 13-åring bør legge seg noe tidligere, men det er kanskje ikke så lurt at det å legge seg blir forbundet med tvang, men at hun heller finner en fornuftig rytme selv. Det vet ungdommene selv, men de sliter med å øke egen søvnti sier Hysing.


Hun er tilknyttet Uni Helse i Bergen, en avdeling i forskningsselskapet Uni Research.

Dramatiske nedgang i melatoninsyntese hos eldre voksne har blitt knyttet til søvnforstyrrelser og en rekke negative helseforhold. Noen er voksne og reflekterte på enkelte områder men barnslige og umodne på andre, og kan kanskje selv ta ansvar for alt annet, men behøver veiledning når det kommer til søvn, mens andre igjen. Det er like mange riktige svar som det finnes 15-åringer. Min 15-åring har ingen regler for leggetid.


Men samtidig er det urealistisk at barn ikke skal få bruke mobilen en time før leggetid , fordi det gjør jo stort sett alle voksne også. Det er heller viktigere at barn unngår å bruke mobilen sin i sengen. De voksne har lagt barnet, men selvsagt ligger han våken og hører alt som foregår. De tenker at Barn sover så lett! På tross av deres allvitenhet klarer et lite barn å lure dem til å tro at han sover.


Diktet er kanskje vel så mye en oppfordring til voksne om å ikke undervurdere barn, men å ta dem for det de er. I alderen seks til ni år anbefales leggetid mellom 19:og 20. Naphaug minner om at både voksne og barn vil trenge mer og mer søvn utover høsten etter hvert som det blir mørkere. Men ved å gjøre - eller unngå - visse ting før leggetid , kan du fremme den dype søvnen.


Nedenfor ser du hvordan. En måte å sørge for at du får nok dyp søvn på, er at du totalt sett får nok søvn. Søvnbehovet er individuelt, og varierer mellom cirka seks-ni timer for voksne - med et snitt på timer. Motivet i teksten er et barn som ligger våken i sengen sin, og lytter ned på de voksne.


Hva er deres hemmeligheter? Ved behov tas også tablett tidligere på kvelden. Ikke ta flere enn tabletter per dag. For lindring av mild uro: tablett opptil ganger daglig. Tablettene skal svelges med vann, ikke tygges.


Voksne over år og eldre: Zantac kan gi sterkere virkning i denne aldersgruppen. Legen din vil derfor vurdere om det er nødvendig at du får en lavere dose enn den som er oppgitt som vanlig dosering for voksne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg