onsdag 2. oktober 2019

Nydelige luftige saftige brød

Variasjon i det daglige brødet gir god matlyst, la deg inspirere her. Topp med gule og sorte sesamfrø. Se oppskriften her. Deilig rett på 1-2-3! Ekstra godt med rosiner.

Eltefritt og enkelt. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Hva er hemmeligheten bak saftige hjemmebakte brød ? Svaret er enkelt, og dere er så heldige å få oppskriften min her i dag. Lunsjen sin det, og ingenting slår hjemmelaget brød med brunost. Jeg ble nok en gang belønnet med gode og velsmakende brød.


Brødene ble saftige , luftige og lette, og holder seg ferskt lenge.

Kan så absolutt anbefales! Takk for god oppskrift Sissel! Sissels originaloppskrift finner du i kommentarfeltet på dette innlegget.


Oppdatert: en ny, litt grovere variant av dette brødet finner du her. Dette er oppskriften på en særlig saftig variant, som ved å bruke melk skaper et enda mer næringsrikt resultat. Server gjerne en god skive nybakt brød med smør, brunost og et glass melk ved siden av. Jeg har sluttet å kjøpe brød. Jaha, tenker du kanskje nå.


Burde ikke en bollefrue ha sluttet å kjøpe brød for leeeeeenge siden? Mulig det, men jeg har like fullt sluttet å kjøpe brød ganske nylig. Har jo periodebakt, jeg er litt ustabil der.


Eller, forresten er jeg litt ustabil på flere områder, men det kan vi jo spare til en annen. I mange år har jeg bakt brød , men aldri helt fått det til. Ingenting har liksom funket for meg.


Store, veldig grove og saftige brød - hvordan få til dette?

Har prøvd oss litt fram med ulike typer melblandinger, forskjellige steketemperaturer og ti men ender gjerne opp med ganske lave, litt tørre brød som ikke henger så godt sammen. Veldig grove brød blir ikke store og luftige. Sukkertrikset: Når du baker brød bør du faktisk ha litt sukker i deigen.


Du trenger ikke så mye, en teskje burde holde for en deig som skal bli en porsjon rundstykker eller to brød. Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg.


Av denne oppskriften får du enten små eller store brød. Hver søndag har jeg bakedag og baker brød eller rundstykker for uken som kommer. Nydelige brød som er blitt favoritten her i huset. Nydelig hjemmebakt brød : endelig har jeg knekt koden!


Luftige og gode brød som smaker kjempegodt. Til brød bruker jeg kaldt vann rett fra springen, og har til og med gjæret brøddeig i kjøleskapet. Det kan godt være kaldere.


Men jo kaldere desto lenger tid må du ta høyde for til gjæringen (i kjøleskap = ca timer), så begynn i god tid. Belønningen er at både boller og brød blir mye bedre med kaldgjæring. Saftige rundstykker med spennende pålegg er noe alle setter pris på, men det smaker fantastisk også med et enklere brød.


Frys bakverket du ikke spiser mens det fremdeles er ferskt, men husk å ta frem det du trenger til neste dag kvelden før. Om du glemmer det, er mikrobølgeovnen til god hjelp. Ferskt brød er alltid godt, og med yoghurt i deigen blir brødet ekstra saftig.


Yoghurtbrødet lager lager du enkelt selv. Om du har vært på ferie sør i Europa, har du garantert latt deg begeistre av det luftige , lyse brødet på bordet. For noen år siden byttet jeg gjærdeig oppskrift.


Deigen skal eltes lenge og kaldt smør eltes inn helt til slutt. Vokst opp med en mamma som alltid bakte, og jeg husker fortsatt de 6-brødskivene som ble spist hver kveld. Mamma måtte ofte stoppe meg etter brødskiver da jeg på ingen måte hadde antydning til magamål. Grovt brød er en god kilde til selen, fiber og vitamin B og her har vi samlet våre beste og groveste brød og rundstykker.


Et brød bakt med siktet mel henger ofte bedre sammen enn et brød bakt med grovere sammalt mel. Likevel er det grovt brød vi bør velge i hverdagen, og det kan derfor være lurt å ta med seg noen baketips neste gang du skal prøve å bake et godt grovbrød hjemme. Velg minst fint sammalt mel. Ja, her er også jeg.


Etter å ha holdt på å sprekke av ergrelse hver gang jeg kjøper brød , så har jeg nå hjemmebakte til siste gangs heving. Jeg vil ha brød med “mat” i, ikke sånne juksebrød ( luftige , altfor oppblåste, så de kan få stort brød ut av minst mulig deig…) som butikkene selger. Lunk vannet og rør inn honning og olje.


Hell væsken over i det tørre og elt langsomt sammen som om du eltet for hånd. Hvis du bruker kjøkkenmaskin på for rask fart så faller glutennettverket sammen og du får tunge og rå brød.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg