onsdag 2. oktober 2019

Masse friskt blod ved avføring

Den hyppigste årsaken til friskt blod i avføringen er hemoroider, som er en utposning eller en slags åreknuter i blodårene i endetarmen. Friskt blod i ellers normal avføring stammer oftest fra endetarmsåpningen, endetarmen eller den nederste delen av tykktarmen. Blødningen kan skyldes ufarlige hemoroider, men også mer alvorlige betennelser og svulster. Man bør uansett ta blod i avføringen alvorlig i alle tilfeller. Man skal ta det alvorlig, opplyser Hilde von Volkmann, overlege ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus, til Lommelegen.


Ved gjentatte blødningsepisoder, selv ved friskt og rødt blod , eller hvis man har plager i mer enn to til tre uker, bør man undersøkes av lege for å få en sikker diagnose. Nyoppstått blod i avføringen ved alder over år bør alltid vurderes av lege. Frisk blod etter avføring , ofte på papiret er noe de fleste sporadisk kan oppleve. Grunnen er som regel en indre eller en ytre hemoroide,. Det er for eksempel vanlig ved hard avføring.


Alle typer endringer i avføringsvaner kan være symptom på kreft. Hos pasienter som har hatt uregelmessig avføring , som ved irritabel tarm, går det gjerne lang tid før pasienten blir alarmert. Det mest markante symptomet er friskt blod i avføringen. Ved friskt blod i endetarmsåpningen, i toalettskålen eller på papiret etter tarmtømming hender det ofte at pasient eller lege slår seg.


Men blod i avføringen kan også oppdages uten at du selv har observert blod i avføringen. Slim på avføringen merker du når du har avføring , og det kan også være synlig utenpå avføringen. Slimet kan være klart eller gulhvitt. Hvorfor kommer det blod i avføringen?


Mørkt, størknet blod i avføringen må alltid sjekkes av lege, men friskt blod kan tyde på at du har revet deg opp litt i endetarmen, det er vanligvis snakk om rifter eller sprukne hemoroider, i så fall kan fiber og væske i maten du spiser bløtgjøre avføringen så dette skjer i mindre gra forklarer Arsky. Les også: Slik blir du kvitt. Det kan enten komme i form av friskt blod , eller som bekfarget, tjæreaktig avføring , melena. Rødt blod sees særlig ved blødninger i nedre del av tykktarmen, mens blødning lenger opp i tarmen vanligvis gir sortfarget avføring.


Mye smerter ved avføring , det kommer masse blod , hva kan det være? Er det vanlig med veldig koagulert blod under mensen? Er det normalt at mengden blod under mensen kan øke så mye?


Blod på papiret ved avføring. Blodet under mensen er mørkere, og det lukter. Ofte er det også friskt blod utenpå avføringen, i tillegg til væsking, kløe og lokal hevelse.


Mange har et litt ekstremt forhold til hygiene, og kanskje spesielt når det kommer til avføring. Små spor av friskt blod i avføringen kan komme av små rifter ved endetarmsåpningen når barnet presser ut avføring. Noen ganger har jeg litt friskt blod på papiret etter jeg har vært på do og tørket meg. Det klør litt rundt endetarmsåpningen også, men det har det bare gjort igår og idag. Det skjer ikke hver gang, men innimellom.


Jeg tror jeg må ha hatt et.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg