tirsdag 6. august 2019

Hodepine svangerskapsforgiftning

Svangerskapsforgiftning er en tilstand der den gravide har forhøyet blodtrykk og eggehvite i urinen. Symptomer og tegn ved alvorlig svangerskapsforgiftning er kraftig hodepine , øyesymptomer, kvalme eller magesmerter. De fleste kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning , får likevel ikke dette en gang til. Oppfølging under kommende svangerskap kan med fordel gjøres av en lege som er spesialist på fødselsmedisin. I de fleste tilfeller er tilstanden fredelig, men krever regelmessig kontroll.


Forløpet av sykdommen er ikke forutsigbar, og selv tilfeller som synes lette, kan plutselig utvikle seg til en livstruende sykdom for moren pga. Alvorlig svangerskapsforgiftning kan arte seg som flimring for øynene, dobbeltsyn, hodepine , økt irritabilitet og kvalme samt smerter under ribbensbuene. Ved slike symptomer må lege eller jordmor kontaktes snarest! Ved svangerskapsforgiftning (preeklampsi) har den gravide høyt blodtrykk, protein (eggehvite) i urinen og eventuelt hevelser. Tilstanden oppstår i siste halvdel av graviditeten med økende hyppighet frem mot terminen.


Hodepine er en svært vanlig plage og vil hos de aller fleste skyldes forhold som ikke har noe med svangerskapet å gjøre. Det kan være stress, kav og mas, stramme nakkemuskler eller lignende. I starten av svangerskapet kan plutselige økninger av hormoner gi hodepine hos noen. Det finnes mange grader av sykdommen, symptomene er ulike og behandles primært gjennom økt hvile og ro. For de fleste utgjør ikke det problemer, da svangerskapsforgiftning oftest oppstår i slutten av svangerskapet, og man bare kan sette i gang fødselen, og få ut babyen.


Det er verre når det oppstår tidlig i svangerskapet. Den har også blitt kalt Toxemia gravidarum eller toksemi. Kan man ha svangerskapsforgiftning uten høyt blodtrykk? Høyt blodtrykk er den viktigste indikatoren på svangerskapsforgiftning.


I alvorligere tilfeller får en hodepine , kvalme, og smerter øverst i magen. Vanlige symptomer ved HELLP-syndrom er smerter i mellomgulvet eller under ribbene på høyre side, kvalme, hodepine eller synsforstyrrelser. Som oftest har mor svangerskapsforgiftning (høyt blodtrykk og protein i urinen) på forhån men syndromet kan også oppstå hos kvinner uten kjent svangerskapsforgiftning på forhånd.


Hodepine svangerskapsforgiftning

Skrevet av Torolf Holst-Larsen, lege og Kathrine Woie, ass. Hva er svangerskapsforgiftning ? Når den gravide har forhøyet blodtrykk, eggehvitestoffer (protein) i urinen og eventuelt hevelse i beina eller hendene (ødem) etter svangerskapsuker, kalles det svangerskapsforgiftning (preeklampsi). Er man mye plaget med hodepine , kan det være lurt å bli vurdert av lege, for å kunne få satt i gang lindrende behandling og utelukke underliggende sykdom. Generelt kan man si at ved hodepine som man ikke har en forklaring på og hodepine som blir verre, samt ved akutt innsettende hodepiner, bør man få en vurdering av en lege.


Symptomer kvinnen kan oppleve selv er flimmersyn, hodepine , kvalme, plutselig hevelse i ansikt, hender eller føtter og smerte under ribbensbuen, legger hun til. Men forskere tror problemet skyldes en svikt i morkaken, også kalt placenta. Hodepine som er så ille at du velger å oppsøke lege, er som oftest migrene. Hormonell hodepine er svært vanlig og skyldes hormonelle svingninger som følge av svangerskapet. Til tross for to runder med svangerskapsforgiftning (hvor den ene var såpass alvorlig at den sendte meg på intensiven etter et hastesnitt) så fikk jeg aldri hodepine pga svangerskapsforgiftning , så man kan ha svangerskapsforgiftning uten å ha hodepine.


Dette er en svært alvorlig tilstand som utvikler seg fra en ukontrollert preeklampsi eller begynnende svangerskapsforgiftning. Det er derfor det er viktig å gå til svangerskapskontroll slik at denne utviklingen kan hindres og preeklampsien stoppes på et tidlig stadium. Eklampsi kjennetegnes av kramper, svært høyt blodtrykk og. Symptomer på svangerskapsforgiftning er høyt blodtrykk, protein i urinen og ofte hevelse (ødemer) i bena.


Hodepine , flimring for øynene og smerter i magen tyder på alvorlig forverring. Redusert vekst hos fosteret forekommer. Diagnosen bygger på de to symptomene forhøyet blodtrykk og protein i urinen. Sykdommen kommer oftest etter 28. Preeklampsi er seks til åtte ganger vanligere hos førstegangsgravide enn hos deg som har født barn før.


Spenningsholdepine. Kjennetegn: Dette er den vanligste typen hodepine og føles som en konstant verking eller trykk på begge sidene av hodet eller på baksiden av hodet og. Fødselen må settes i gang eller fosteret må tas med keisersnitt for å redde moren og barnet, om tilstanden forverres. Keisersnitt på grunn av svangerskapsforgiftning utgjør prosent av alle hastekeisersnitt i Norge. Tegn for forverring kan være hodepine , kvalme, synsforstyrrelser eller plutselig hevelser hos den gravide.


Den gravide får også ofte hevelse i bena og noen kan ha forstyrrelse i blodlevringen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg