fredag 2. august 2019

En god tale eksempel

Problematisk å komme i gang med talen? En liten oversikt over forskjellige taler for ymse anledninger. Bidrag fra internettsamfundet. Tale for herrene, og tale for damene.


Det er alltid en god idé å innlede kort med å si noe om hvem man er, og hvilken relasjon man har til brudeparet.

Man kan ikke forutsette at alle vet dette i et stort selskap. Hvis du har lovet å holde tale , slår tvilen fort inn. Hvorfor bega du deg ut på dette? Du kunne vært en bekymringsløs gjest i bryllupet, konfirmasjonen, firmafesten eller bursdagen.


Men i stedet for å småprate om hvor hyggelig det er å samles av og til, er du dømt til å finne et stille sted for å pugge manus og kaldsvette. Her får du noen eksempler på taler i forbindelse med bursdag. Håper disse kan gi deg inspirasjon og gi deg noen ideer.


Du kan her også få inspirasjon til å skrive en års tale , års tale eller om så var, en års tale.

Du finner også et utdrag fra en tale til konfirmanten fra en alenepappa. Når du selv skal skrive en tale , må du huske på at en tale ikke skal være en CV! Det er ikke nødvendig å liste opp alle egenskapene ved personen. En tale som er skrevet på eventyrform, kan gjøre stor lykke. Med et manuskript for hånden, føler mange seg mye tryggere, men du bør øve mye slik at du kan løfte blikket ganske ofte.


Bruker du Festbudstikka til eventyrtalen, vil konfirmantene få et minne for livet! Sang i stedet for tale. Vi har god erfaring med sanger til konfirmasjon. Forlovertale – innhold. Og for alle som helst unngår å stå å prate foran forsamlinger er det en god ting å vite at svært mange talere ofte holder på altfor lenge.


Et av triksene for å holde en god tale er å være kort og konsis – kill your darlings og dropp generelle karakteristikker av hovedpersonene. Gruer du deg veldig, går det an å lage alternative vrier på talen, for eksempel ved å lage en sang eller en film. Be også om at fotografen ikke fotograferer med blits under talen din, det kan få selv de mest erfarne til å stivne. For mange er det å skrive talen like ille, om ikke verre, som å holde talen. Politikerne skulle tage stilling til, om de selv skulle have en lønforhøjelse, hvilket Søndergaard var imod.


Samlingen leveres enten som papirutgave hjem til deg i Posten, eller som PDF-filer for straks nedlasting direkte til din PC idag. Samlingen inneholder også gode tips for hvordan man lager en god tale , for eksempel viktige forberedelser til talen, talens oppbygning og innhol og mer enn gode råd for en vellykket fremføring av talen.

Det kan lyde forvirrende – men på denne side bliver du guidet igennem, så du ender med den helt perfekte tale. Husk, at du kun har én chance for at holde din tale – det er ikke noget, du kan gøre om! Når man vil overbevise en tilhører eller en leser, bruker man gjerne appellformer.


I vår tale har vi tre forskjellige appellformer: etos, logos og patos. Etos er knyttet til avsenderen og den tilliten mottakeren har til vedkommende. Mina Gerhardsen kommer fra en familie der det å holde tale var naturlig og har selv vært taleskriver for noen av Norges fremste politikere. Nå vil hun lære bort triks og råd for folk flest.


Løpsk tale er lite kjent både blant folk flest og innen yrkes - grupper som for eksempel leger, lærere og psykologer. Mange med løpsk tale går gjennom et helt utdannings - løp uten at vansken blir oppdaget. Noen får aldri stilt en riktig diagnose. Fordi vansken er ukjent, vil personer med løpsk tale heller ikke selv være klar over.


Den skal inneholde ditt synspunkt for hvorfor brudeparet er perfekte for hverandre, og at du ønsker dem all lykke på veien fremover. Du trenger ikke å holde en lang og kjedelig tale som aldri tar slutt. Det er mange spørsmål som dukker opp, og et av dem er: Tør vi å la noen utenforstående hjelpe oss å skrive en sang eller tale ? Det finnes en del rimsmeder på nettet og et stadig økende antall brudepar benytter seg av disse tjenestene, men jeg har lyst til å gi noen tips hvis du har lyst til å prøve deg på en tale på egen hånd.


En forlover- tale kan for eksempel være morsom. Men da må det være varm, inkluderende humor. Man skal virkelig ha en god grunn for å bruke mer enn ti minutter. En god konfirmasjonstale skal først og fremst skjære ned til essensen.


Vi skaper oss selv gjennom ord hele tiden. Vi kaller det konstitutiv retorikk, skapende retorikk. En god tale sier noe om hvem vi er, hvem vi bør være, og hvordan vi skal handle. Stoltenbergs tale etter 22.


Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet, mer humanitet. Vi gir aldri opp våre verdier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg