torsdag 22. august 2019

Hånd fot og munnsykdom utslett på kroppen

Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier. Siden hånd -, fot - og munnsykdom skyldes et virus, er det lite man kan gjøre, annet enn å lindre og gi smertestillende mot feber. Tidlige symptomer er feber, sår hals, dårlig appetitt og generell sykdomsfølelse. En til to dager senere oppstår det små blemmer og sår i munnen og på tunga. Etter hvert oppstår det et utslett på hendene og ofte også på.


Mange påvirkninger og sykdommer kan gi utslett i ansikt, på hender eller kroppen. Artikler på Lommelegen. Dette er hånd -, fot - og munnsykdom.


Vanlige årsaker er kontakteksem, hånd -, fot - og munnsykdom , pomfylox og sopp. Symptomer Mange små blærer, spesielt i munnen, på føtter og hender (derav navnet). Hånd -, fot -, og munnsykdom.


Kan gi moderat feber i noen dager. Behandling Som ved alle febersykdommer er det viktig å gi rikelig med drikke. Hvis blærene er spesielt plagsomme i munnen kan det være en fordel å mose maten så den blir lettere å spise. Både munnsår pga herpes (forkjølelsessår), vannkopper og after i munnen kan minne om hånd , fot - og munnsyksom.


Utslett i skrittet kan forekomme. Felles for alle disse sykdommene er imidlertid at de skyldes virus, og man har da lite å stille opp med i forhold til medisiner. Blemmene har lett for å sprekke og gir da små sår i huden. Sykdommen gjør at barnet får feber og føler seg redusert. Håndvask er derfor et viktig tiltak for å unngå smitte.


Man er gjerne mest smittsom rett før man får utslett. Når et spedbarn har hånd , fot og munn sykdom du kan oppleve en mild feber, samt en reduksjon i barnets appetitt. Det er en helt ufarlig sykdom.


Vanligvis foreldrene vil begynne å legge merke til noen sår rundt kinn, tunge og tannkjøtt områder. Spørsmål: En kvinne i 30-årene er hardt rammet av hånd -, fot - og munnsykdom med blemmer og sår på flere deler av kroppen , og har smerter som ved helvetesild. Ingen utslett andre steder på kroppen ? Minste hadde hånd , fot og munn sykd i høst og hun hadde lett feber med blemmer på tunga, en på hånden og noen på føttene. Hun hadde bare mild feber da, ikke så mye over 38.


Varicella-Zoster-viruset (VZV) forårsaker vannkopper, mens Coxsackievirus A-forårsaker hovedparten av HFMD. I motsetning kan VSV forbli latent i pasientens ryggsmerter og etter mange år reaktivere og forårsake helvedesild (hovedsakelig hos eldre voksne). VSV kan dessuten forårsake problemer for fosteret hvis moren blir smittet, spesielt i de siste ukene av svangerskapet. Barnet utvikler først feber og sår hals og deretter oppstår små blemmer på slimhinnene i munnen, på tungen, på håndryggen og i håndflatene. En del barn får også utslett på føtter og i seteregionen.


Noen av de vanligste symptomene på sykdommen inkluderer tap av appetitt, feber, og en generell følelse av uvelhet. Side er munn- og klovsyke en vanlig barnesykdom som vanligvis løser seg selv etter et par dager. Hvem er i fare for hånd , fot og munnsykdom ? Unge barn har størst risiko for å få hånd , fot og munnsykdom.


Risiko øker hvis de går i barnehage eller på skolen, da virus kan spre seg raskt i disse anleggene. Sønnen min på år har mest sannsynlig fått hånd , fot og munnsykdom. Likevel er jeg usikker, og tenkte å spørre dere mødre som allerede har litt erfaring med dette. Begynte for dager siden med lett feber og veldig sliten.


På kvelden hadde han fått et svakt, rødlig utslett fra brystet og helt ned til føttene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg