fredag 2. august 2019

Donorbarn etikk

Vi hjelper HBTQ, enslige og heteroseksuelle med surrogati, prosess og juridikk. De fleste fruktbare kvinner som prøver å bli gravide oppnår dette i løpet av ett år. Omtrent av par lykkes ikke.


Som jeg allerede har skevet har jeg en zillion tanker i denne prosessen. En del av dem er av praktisk art, en mange av dem handler om etikk. Om rett og galt, etisk og uetisk.


Han forsker og underviser innenfor medisinsk filosofi, etikk , vitenskapsteori og teknologiteori. Forfatter har fylt ut ICMJE-skjemaet og oppgir ingen interessekonflikter. Etikkens formål er å studere hvordan man bør handle, og å forstå begrepene vi bruker når vi evaluerer handlinger, personer som handler og utfall av handlinger. En etisk problemstilling handler om hva som er riktig å gjøre i situasjoner der vi må prioritere mellom ulike verdier, personer eller grupper. Etikk handler om hvordan ting bør være.


Dette skiller etiske påstander fra deskriptive påstander, som er beskrivelser av hvordan ting faktisk er. Det å kalle barn for donorbarn synes jeg er både usømmelig og usakelig, det kan være et barn i din nærhet. Hjemme hos oss er en donor en snill mann som har hjulpet oss slik at vi har fått barn – Når barnehagekameratene diskuterte hvordan barn blir til, hevda sønnen min med stor kraft at det var med en sprøyte i Danmark.


Og for hans del stemmer det. Selv om enkelte ikke har noe behov for å vite i det hele tatt, og lever helt fint med uvissheten, så er det andre som opplever å stagnere i sin personlige utvikling i årevis. På jobben kan mange situasjoner være vanskelige uten at det dreier seg om en etisk utfordring. Hvis du står overfor en utfordring der ditt valg blir rett for én, men feil for en annen, eller det blir galt uansett hvilken løsning du velger, står du overfor et etisk dilemma. Måten å tenke på, og standpunktet vi tar, avhenger også av hvilken type etikk vi legger til grunn – pliktetikk eller konsekvensetikk.


Dette nettstedet bruker informasjonskapsler slik at vi kan gi deg den beste brukeropplevelsen mulig. Informasjon om informasjonskapsler lagres i nettleseren din og utfører funksjoner som å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet vårt og hjelper teamet vårt med å forstå hvilke deler av nettstedet du synes mest interessant og nyttig. Aristoteles la grunnlaget for moderne vitenskap og filosofi og er fortsatt aktuell innen blant annet etikk , politisk filosofi og metafysikk.


Samfunnet skal så langt råd er sikre alle barn betingelser for en trygg oppvekst. Som et ledd i dette arbeidet skal samfunnet sørge for at alle får etisk veiledning, seksualopplysning, kunnskaper om samlivsspørsmål og tilbud om familieplanlegging, for derved å skape en ansvarsbevisst holdning til disse spørsmål slik at antallet svangerskapsavbrudd blir lavest mulig. Man kan moralisere over homofile par som velger å få barn med nye medisinske metoder.


Assistert befruktning – etikk uten moralisering. Men har det noen hensikt? Selv uten moralisering gir slike saker oss et grunnlag for almenetisk diskusjon om hvordan vi skal bruke reproduksjonsteknologien.


Viktige begrep jeg kommer til å bruke mye, er moral, etikk og abort. Moral er et utrykk brukt for å skille den rette og den gale måten å leve på innenfor er gitt kultur. Utrykket kommer fra det latinske ordet ”moralis” som også betyr sedvane, skikk og livsstil. Fokuset er på resultatet og konsekvensene av ulike handlingsalternativ. Hvis denne typen etikk alene legges til grunnlag for menneskesynet i et samfunn kan et system med donorbarn , slik som i filmen Never Let Me Go, rettferdiggjøres.


Han forsto at kulturelle særtrekk, påvirkning og de rådende holdninger i fagmiljøet man ferdes i kunne bety for synspunkter på etiske problemstillinger i medisinsk praksis. Beskriv en slik situasjon mer detaljert innenfor et fag du har lyst til å arbeide i. Det er nemlig læren om rett og galt. Liten fare for at donor-halvsøsken får barn med hverandre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg