tirsdag 14. april 2015

Kronisk hodepine diagnose

Spenningshodepine er en vanlig form for hodepine og vanligvis ganske mild. Som oftest er det knyttet til stress, sinne og overbelastning. Noen opplever spenningshodepine en gang i blant, mens andre plages flere ganger i uken. Ved kronisk stress kan man bli kronisk plaget og dette er viktig å forebygge.


Kronisk migrene (CM) er en kombinasjon av ulike hodepiner og migrener som opptrer i eller flere dager hver måned over mer enn måneder, hvorav minst dager med typisk migrene. Mange med denne diagnosen kan være feil-diagnostiserte, siden man regner med at mange kan ha medikamentoverforbrukshodepine i tillegg til migrenen. Kronisk hodepine er mindre vanlig enn akutt hodepine , og det kan i mange tilfeller være vanskelig å finne årsaken.


I denne artikkelen kan du lese mer om ulike årsaker til kronisk hodepine. Vedvarende eller tilbakevendende hodepine bør vurderes av lege slik at bakenforliggende årsak kan utelukkes, og man kan begynne med lindrende behandling. Retningslinjer ved forebyggende behandling av hodepine Retningslinjer for botox-behandling ved kronisk migrene Botulinumtoksin ved kronisk migrene - figur Klasehodepine - forebyggende behandling (pdf) Oksygenbehandling ved klasehodepineanfall Nerveblokader.


Medikamentell profylakse ved migrene. Typiske symptomer er en strammende eller pressende hodepine som vanligvis omfatter hele hodet. Den tiltar gjerne utover dagen og har ofte sammenheng med et stressende levesett, bekymringer eller vonde arbeidsstillinger. Halvparten hadde i tillegg migrene. Du bør be om hjelp til å lage en plan for hvordan migrenen kan håndteres.


Kanskje trenger du henvisning til en hodepine - eller migrenespesialist. I Norge finnes det en rekke klinikker som har spesialisert seg på hodepine og migrene, og som har kompetanse til å diagnostisere og behandle kronisk migrene. Kronisk tensjonshodepine kan likne på cervikogen hodepine når det gjelder smertens karakter og forløp, men den er svært sjelden ensidig. Klasehodepine (clusterhodepine) og kronisk paroksysmal hemikrani er lettere å differensiere fra cervikogen hodepine , idet begge opptrer anfallsvis og ledsages av unilaterale autonome symptomer og funn som rødt øye, tåreflod og tett nese. Det store flertallet av hodepiner er benigne, men mange kan være plagsomme og derfor føre til kontakt med legevakt.


Det er viktig for legevaktlegen å finne de pasientene som presenterer seg med hodepinesymptomer som kan være forårsaket av annen sykdom (sekundære hodepiner ) med potensielt alvorlig forløp. Hos enkelte personer blir anfallene hyppigere og hyppigere, og over en årrekke kan det utvikles en kronisk hodepine som opptrer daglig eller på mer enn halvparten av alle årets dager. Denne kroniske hodepinen er erfaringsmessig meget vanskelig å behandle, og den kan være helt invalidiserende. Kronisk utmattelsessyndrom (CFS fra den engelske betegnelsen chronic fatigue syndrome) er den vanligste betegnelsen på en variabelt svekkende lidelse eller lidelser som defineres generelt ved vedvarende utmattelse som ikke er relatert til anstrengelse, som ikke reduseres vesentlig av hvile, og som er ledsaget av andre spesifikke symptomer i minst seks måneder. Den Internasjonale Hodepine Klassifikasjons Komité (ICHD-III) definerer kronisk hodepine som hodepine i minimum dager per måne og i mer enn måneder for spenningshodepine.


Hodepine som migrene skyldes endringer av kjemikalier i hjernen. Hodepinen kan komme plutselig eller med ulike symptomer på forhån og både barn og voksne kan oppleve migrene. Pasienter med kronisk hodepine av uklar årsak bør også henvises til nevrolog for vurdering.


Hemicrania continua og kronisk paroksysmal hemikrani er eksempler på sjeldne hodepiner som responderer på testbehandling med indometacin, og som kan behandles dersom de diagnostiseres. Nye behandlingsmuligheter for klasehodepine er under utvikling. PIN- koden kan brukes som en pekepinn, og dersom det viser deg at din hodepine kan være migrene er det på tide at du tar det opp med legen din. Migrene er ikke en sykdom du har én gang. Det er en kronisk sykdom hvor anfallene stadig kommer tilbake.


Den forekommer i to hovedtyper, migrene med aura og migrene uten aura. Basert på antall dager per måned anfallene oppstår, kan diagnosen deles opp i episodisk og kronisk. Dersom du i minst måneder på rad har hodepine mer enn dager per måne hvorav minst dager er eller behandles som migrene, kalles tilstanden ikke lenger episodisk – men kronisk. Dette kan ha betydning for behandlingen. Cervikogen hodepine , eller nakkehodepine, er hodepine lokalisert til den ene siden av hodet.


Kronisk hodepine diagnose

Kvinner er mer utsatt for denne type hodepine , og den utløses ofte grunnet en tidligere hodeskade eller nakkeskade. Det finnes ingen blodprøver eller røntgen-undersøkelser som kan brukes til å stille en sikker diagnose. Diagnostiske kriterier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg