onsdag 22. april 2015

Infeksjon lenge etter operasjon

Hvem kan jeg spørre hvis jeg lurer på noe etter en operasjon ? Ved en operasjon vil det på sykehuset være både leger og sykepleiere som har ansvar for deg og din innleggelse. Hva er tegnene på infeksjon ? Etter en operasjon er det vanlig med smerter i såret som skal bli bedre for hver dag. Dersom dette plutselig begynner å gjøre vondt igjen, gjerne ti til fjorten dager etter operasjonen, bør man ta kontakt med lege.


I kombinasjon med rødme, omhet og hevelse er dette tegn på en infeksjon , sier Busch.

Oftest oppstår infeksjon mellom 5–dag etter operasjon , men det er viktig å observere tegn til infeksjon i dager etter operasjon. Hvor stor er sannsynligheten? Jeg ble informert om at jeg kan dra hjem etter operasjon. Men om jeg får infeksjon må jeg legges inn igjen med full antibiotika.


Dette hundrer litt reiseplaner og jeg lurer på - er det en stor fare for infeksjon eller er det noe de sier bare for å ha informert? Alle slike tall er avhengige av definisjoner, og vår betegnelse 30-dagerskomplikasjon, som fanger opp enhver sykehuskontakt innen dager, kan gjøre sammenlikning vanskelig. Grensen mellom hva som er vanlige plager etter en operasjon og hva som er komplikasjoner kan også diskuteres.


Dersom såret ikke gror eller det er tegn på infeksjon i såret.

Symptomer på infeksjon i såret er at det væsker, blir rødt, varmt og hovner opp. Dersom operasjonssåret blør eller væsker mye og spesielt de første timene etter en operasjon. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Vi anbefaler å være forsiktig med lengre flyreiser de første seks ukene etter hofteoperasjonen. Dette er mest fordi vi er redd for blodpropp fordi man sitter lenge stille.


Mange reiser på ferie lenge før det er gått seks uker, men vi anbefaler da at man bruker blodtynnende medisiner og kompresjonsstrømpe på flyturer over to timer. I begynnelsen av April hadde jeg en operasjon i buken, arret har grodd helt fint, det meste gikk etter boka. Men, når jeg blir litt sliten, har handlet, kjørt bil e. Det var på høyre de omrokerte og styrte på, men det er altså vens.


Dette er en tilstand med kraftige smerter og ømhet som krever operasjon straks. Et inneklemt brokk forekommer sjelden hos voksne, men er langt vanligere hos små barn og unge. Derfor anbefales barna snarlig operasjon i løpet av noen uker. Voksne har liten risiko for inneklemming av brokket, derfor har det ikke like mye hast med en operasjon.


Kompresjonsbånd eller støttestrømpe kan være aktuelt hvis du må ha foten lenge nede. Etter brudd og operasjon blir ankelen hoven, stiv og vond å bevege på. Som regel er det vanskeligst å bøye ankelleddet oppover.


Etter de første 4-timene kan du stå opp, men ta det rolig. Vanligvis får du spise og drikke med en gang.

Kontroll med røntgen på poliklinikk etter og eventuelt uker. Noen ganger vil man også gjøre ny ultralyd av. Etter operasjonen blir du værende på sykehuset noen dager.


DUSJ – BADING – SVØMMING Unngå å få unødvendig vann i øregangen. Vanlig dusjing og bading hjemme krever ingen ekstra beskyttelse. Også bading i saltvann går bra, men du må unngå å dykke og stupe så lenge ventilasjonsrørene er på plass. Når kommer synet tilbake?


Rett etter operasjonen er øyet fylt med gass og du vil bare kunne se lys og konturer. Du vil få smertestillende tabletter, og i noen tilfeller smertestillende i epiduralkateter. Det er normalt å ha noe smerter etter en operasjon , spesielt ved bevegelse.


Vi kartlegger smertenivået og smertelindringen din hver 3. For å få til en god smertebehandling er det viktig at du gir oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg