tirsdag 30. januar 2018

Taushetsplikt innad i barnehagen

Bestemmelsen omfatter både betrodd informasjon og informasjon du får på annen måte. Det er viktig å være oppmerksom på at du har taushetsplikt også etter at du har sluttet på arbeidsplassen. For barnehager som er omfattet av barnehageloven gjelder bestemmelsene om taushetsplikt i forvaltningsloven. Taushetsplikten omfatter forhold som er av privat karakter om barn, hjem, andre ansatte eller forhold som vedrører driften.


Taushetsplikten er en viktig forutsetning for at barnehagen skal bli betrodd opplysninger om barns familieforhold som kan være avgjørende for barnets opphol trivsel og utvikling i barnehagen.

Dette gjelder blant annet leger, tannleger, psykologer og sykepleiere. Yrkesutøvere som har profesjonsbestemt taushetsplikt kan også ha forvaltningsmessig taushetsplikt dersom de utøver sitt yrke innenfor det offentlige. I kjølevannet av mange barnevernssaker, har det vært fokus på taushetsplikt og opplysningsplikt.


De ansatte i barnehagen har jo taushetsplikt ! Det gutten hadde gjort var ikke noe ålreit i det hele tatt, men vi valgte å ikke si noe til moren da hun kom og hentet ham hos oss. Jeg ville i hvert fall blitt lynforbanna om jeg hadde opplevd å bli fortalt sånt gjennom andre foreldre i barnehagen ! Ang taushetsplikt i barnehage.

Eksempler på GDPR i barnehage og skole. Datatilsynet har utarbeidet flere veiledere knyttet til de nye personvernreglene. Hva er taushetsplikt ? Taushetsplikt betyr at man ikke kan fortelle noe man har fått vite videre til noen andre. Offentlige tjenestemenn og andre som utfører tjeneste eller arbeid for det offentlige har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13. I tillegg er ulike profesjonsgrupper og ansatte i bestemte deler av tjenesteapparatet underlagt særskilte taushetspliktsregler som kan være strengere enn reglene i forvaltningsloven.


Overganger innad i barnehagen. Personalet skal sørge for at barn og foreldre får tid og rom til å bli kjent med barna og personalet når de bytter barnegruppe. Ansatte i helse- og omsorgstjenesten er underlagt regler om taushetsplikt. Taushetsplikten skal ivareta tilliten til helse- og omsorgstjenesten og helsepersonell slik at personer ikke unnlater å oppsøke tjenesten for å få hjelp i frykt for at andre skal få tilgang til opplysningene.


Lov om barnehager , § har følgende bestemmelse om taushetsplikt : §20. For virksomheter etter denne lov, gjelder reglene om taushetsplikt i forvaltningslovens §§til 13f tilsvarende. Det er imidlertid viktig å påpeke at også andre opplysinger kan utgjøre et brudd på taushetsplikten, som for eksempel opplysninger om menneskelige relasjoner, uformelle beslutningsprosesser innad i bedriften eller personlige opplysninger om andre ansatte i bedriften. God og trygg overgang ved bytte av avdeling – fra liten til litt større La oss alle sammen verne om de gode overgangene også innad i barnehagen , slik at vi kan skape barn med positive selvbilder, som er trygge og forskende, som trives i lek og har vennekompetanse, skriver Anette Strandum.


Alle ansatte i skolen har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13.

Du har sikkert skrevet under på at du har taushetsplikt samtidig med at du ble ansatt i skolen. Når har jeg taushetsplikt ? Eier kan delta i samarbeidsutvalget etter eget ønske. SU skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ for alle parter som på ulike måter har et ansvar for barnehagens innhold og drift. Og da sa hun at hun har taushetsplikt , så hun har ikke lov å si noe hun. Stoler også på henne, kjenner henne litt fra før, men det har ingenting med saken å gjøre uansett!


De har taushetsplikt ja, så dette synes jeg du skal ta opp med barnehagen. Dette kan jo skje andre også, som kanskje også er sårbare. Ivaretakelse av personvern og taushetsplikt krever gode rutiner i barnehagen. Dette heftet er oppdatert etter de nye reglene om GDPR.


Denne opplysningen trengs til entydig identifisering av barnet. Barnehagen må ha barnets fødselsnummer (siffer) i sitt register.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg