torsdag 18. januar 2018

Blod i avføring og magesmerter

Finn laveste nettpris her. Jeg har hatt fast avføring i det siste, men hver gang jeg hadde avføring i forrige uke var det blod på den. Jeg har også delt den med en pinne og funnet blod inni selve avføringen.


Jeg bestilte meg en legetime, men det var lite legebemanning denne uken så de tok bare i mot akutte tilfeller. Det er vanskelig for meg å si noe sikkert om årsaken uten å ha undersøkt deg. Og en finner nok ikke ut av dette uten en legesjekk, så jeg vil råde deg til å gå til fastlegen din med dette.

Magesmerter og oppblåstheten kan selvsagt skyldes forstoppelse og når du etter hvert presser til på talettet for å få tømt deg så kan en hemoroide ryke og gi friskt rødt blod i toalettskålen, men en lege må kjenne etter i endetarmen din og kjenne på magen din. Hvorfor kommer det blod i avføringen? Enhver skade av slimhinnen i nedre del av fordøyelseskanalen kan forårsake blod på avføringen, og den kanskje aller vanligste årsak er hemorroider. Små sprekker og sår i endetarmsslimhinnen i forbindelse med treg og hard avføring kan også gi frisk blødning.


Blod i avføringen kan være friskt og rødt eller det kan gi mørk, tjæreaktig avføring. Friskt blod i ellers normal avføring stammer oftest fra endetarmsåpningen, endetarmen eller den nederste delen av tykktarmen. Blødningen kan skyldes ufarlige hemoroider, men også mer alvorlige betennelser og svulster.


Man bør uansett ta blod i avføringen alvorlig i alle tilfeller. Omfatter hematemese (blodig oppkast), hematochezi (frisk blødning per anum) og melena (sort, tjærefarget avføring ) og tegn til okkult blod i avføringen (positiv hemofec).

Ved hematemese vil oppkast av lyst blod indikerer pågående eller nettopp avsluttet blødning. Men blod i avføringen kan også oppdages uten at du selv har observert blod i avføringen. Det skjer ved påvisning av blod i en rutineprøve av avføringen som analyseres på legekontoret, påvisning av såkalt okkult blod Forekomst. Da tenker jeg på vekttap, dårlig matlyst, dårlig allmenntilstan uforklarlige smerter, endringer i avføringsmønsteret, og svart avføring (tyder på blødning lenger oppi tarmen), har allmennlege Brynjulf Barexstein,tidligere svart en bekymret leser. Hvis blod i avføring bekymrer deg, er det lurt å ta en samtale med legen om det.


Hos barn der man finner en årsak til hematuri, er sannsynligheten for at blodet skyldes en nyresykdom, størst. Har du samtidig diaré, og det kan man ha pga tilstedeværelse av blod i tarmen, så kan blod som stammer fra magen faktisk rekke å kommme unedbrutt ut og derfor fortsatt være rødt. Hard avføring fører til at man må presse mer, og da lages det lett nye hemorider og rifter. Mosjon hjelper også. Det er normalt å være litt kvalm, ha litt magesmerter , og være litt oppblåst av og til.


Medtatte pasienter og pasienter der det er mistanke om peritonitt, ileus, sirkulasjonssvikt eller andre operasjonskrevende tilstander innlegges alltid umiddelbart i kirurgisk avdeling. Ved magesmerter og behov for innleggelse uten at det er mistanke om peritonitt, ileus eller iskemi, legges pasienten inn i medisinsk avdeling. Og har du først hatt magesår en gang, er det svært lett å få det igjen. Ved blødende magesår kan du også bli slapp, blek og svimmel, og få svært mørk avføring på grunn av blod.


Smertene strekker seg ofte ned mot endetarmsåpningen. Blod - og slimavgang fra tarmen ses både i forbindelse med avføring og i periodene mellom avføring. I en del tilfeller opptrer hemorroider samtidig.


Det kan narre en til å tro, at det er dem alene, som er skyld i symptomene.

Hvordan stiller legen diagnosen kreft i tykktarm og endetarm? Karakteristisk skal blodet være blandet i avføringen, men ved lavt beliggende endetarmskreft kan blodet også være utenpå. Ved kreft i høyre del av tykktarm kan blødningen skje skjult og forårsake anemi som eneste sykdomstegn. Akutte magesmerter skyldes heldigvis som oftest uskyldige tilstander og når smertene er moderate, eller går fort over og det ikke er varselsignaler tilstede kan du selvsagt observere forløpet selv. Symptomer ved anemi er blant annet tretthet og slapphet.


Under en slik observasjon bør du ikke spise, og begrense væskeinntaket til vann, saft, selters eller annet mineralvann. Hvis det derimot kommer friskt blod som drypper ned i do etter avføring og farger toalettpapiret skyldes det ofte. Fant svaret etter to år med magesmerter Publisert 31.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg