mandag 22. januar 2018

Ørebetennelse voksen kjerringråd

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Og dette særlig for barn og spedbarn. Her får du både konvensjonelle tips (som man like gjerne kunne fått fra legen sin) og kjerringråd som kan hjelpe!


Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak. Dette går som oftest over av seg selv, men hvis plagene vedvarer kan det bli aktuelt med behandling hos øre-nese-hals-spesialist. En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Har ørebetennelse på uken nå, vesker mye hele tiden, har hatt ørebetennelse to ganger tidligere, da ble jeg helt fin igjen etter noen mnd. Så fikk jeg antibiotika, egentlig for lungebetennelse, men den roet ting litt ned i øret også, uten at det ble bra.


Ved akutt ørebetennelse vil de fleste foreldre tilkalle lege fordi barnet har store smerter. Mange vil forlange at barnet som har vondt får medisiner som virker. De fleste akutte mellomørebetennelser skal ikke behandles med antibiotika, men kun med saltvanns-nesedråper og Paracetamol som smertedempende og febersenkende.


Vanlige symptomer er slim- og pussdannelse i øyekrokene. I tillegg får man ofte kløe og svie. Både barn og voksne kan få det, men mest vanlig er det nok blant barn. Det forekommer også hos katter og hunder. Alle har lidd av en smertefull ørebetennelse på et eller annet tidspunkt i løpet av livet sitt.


Det er flere årsaker til at man kan få denne vanlige lidelsen, som for eksempel at vann som kommer inn i øret når man bader eller svømmer, fremmede partikler eller insekter som kommer inn i øregangen, eller en infeksjon i en tann som sprer seg til øret. Den vanligste formen for ørebetennelse hos barn er akutt mellomørebetennelse (akutt otitis media). Skal vel en del til før man får antibiotika mot ørebetennelse. Fikk faktisk i dag til sønnen min, men da etter en dager uten særlig bedring. MEN, kjerringråd som mamma brukte på oss når vi var små Varm en ullsokk eller lignende litt, over en varmeovn eller noe, og legg den mot øret.


Endelig en rynkekrem som virker. Ikke nok med at det er veldig ubehagelig å ha vann i øret, men hvis det blir liggende inne i øregangen din lenge nok kan det føre til infeksjoner. Og noe som er enda mer ubehagelig enn å faktisk ha vann i øret er å slite med en ørebetennelse i ferien. Infeksjonen kan i tillegg skade trommehinnene, hvilket kan skape smerter i ettertid. Tilstanden skyldes bakterier eller virus, og gir ofte rødhet og svie i øyet kombinert med pussdannelse og økt tåreflod.


HALSBETENNELSE HYPPIGST OM VINTEREN: Som ved forkjølelse er det økt hyppighet av halsbetennelse gjennom høsten og vinteren. Fra det ytre øret fører en en til to centimeter lang øregang inn til trommehinnen. Trommehinnen er så tynn at det går an for legen å skimte mellomøret innenfor når det gjøres otoskopi - et instrument med lyskilde som gjør det mulig å se innover i øregangen og studere trommehinnen. Væske i mellomøret er en tilstand der mellomøret, som normalt er luftfylt, er fylt opp med væske uten at det foreligger noen ørebetennelse. Væsken er seig eller slimete, men det er ingen bakterieinfeksjon, kun en irritasjon.


Mellomøret er forbundet med svelget gjennom øretrompeten (tuba Eustachii). Myter om ørebetennelse 1. Barnet blir ørebarn etter en mellomørebetennelse. For at barnet ditt skal komme inn under definisjonen ørebarn, må det ha minst tre eller flere akutte. Har du nedsatt hørsel på grunn av ørevoks, bør du oppsøke lege for å få fjernet voksen. Røde øyne kan skyldes en rekke ting.


Har du i tillegg puss i øynene, bør du behandles, vanligvis med øyedråper. Antibiotika kan gi bivirkninger som diaré eller utslett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg