onsdag 10. januar 2018

Paracet farlig

Paracet farlig

Lei av lang kø på apoteket? Spar tid ved å handle enkelt og diskret på nett. Rask leveranse og stort utvalg. Og paracetamol er langt farligere enn vi tror, leser vi stadig oftere.


PARACET : Én tablett med 5mg paracetamol, kan være dødelig for spedbarn. Og her er det ikke nødvendigvis snakk om så store mengder før det begynner å bli farlig for en liten kropp. Hvis du har nedsatt helsetilstand eller drikker mye alkohol, øker risikoen for at det er farlig. Ibux kan kjøpes reseptfritt og er derfor mye brukt.


Paracet og forgiftning. En undersøkelse gjort i forbindelse med den amerikanske rapporten, viser at amerikanere ikke fullt ut forstår risikoen knyttet til bruk av smertemedisinen. Farlig kombinasjon. Blant annet tror prosent av de spurte at det er uproblematisk å kombinere flere forskjellige produkter som inneholder paracetamol. Dette bør som regel være førstevalget, ifølge helsemyndighetene.


Noen er mindre farlige. Er så alle av disse medisinene like farlige? Tror forøvrig ikke det er noe farlig. En kompis knaska paracet hele tiden før. Jeg tar meg kanskje paracet gang i året, Trio ( vannoppløsnlige hodetabletter) tar jeg kanskje 1-ganger i halvåret.


Mange leger anbefaler 1-paracett daglig til lindring av ulike smerter. Hvis du selv eller barnet ditt har store smerter eller feber, kan det være fristende å bruke mer paracetamol enn anbefalt. Det skjønner da alle?


Oppsøk derfor lege hvis vanlige smertestillende som paracetamol ikke har god nok effekt. Men dette kan være farlig. Følg nøye doseringsrådene på pakningsvedlegget. Giftig dose med fare for akutt leverskade er 1mg per kilo for voksne. Inntak av over gram paracetamol medfører stor risiko for alvorlig leverskade.


Er det noen som vet noe om hvor ofte man kan ta paracet før det kan begynne å bli farlig ? Jeg vet at det står at man kan ta to tabletter á 5mg tre ganger daglig, men jeg går ut i fra at det ikke er helt sunt om man må gjøre dette for lenge eller for ofte, eller er det bare å kjøre på så lenge man ikke overskrider den daglige dosen? Er du i tvil bør du rådføre deg med lege. Da ble jeg så slått ut av dosen at jeg sovnet.


Så vidt jeg husker. En pakke med tau kan være dødelig om du anvender det på rett måte har jeg hørt. Tablettene finnes både som avlang og run tilpasset av preferanse.


Samtidig er legene redde for at dette skal bli en skremselsartikkel om hvor farlig paracetamol er – det finnes få alternativer dersom barnet har høy feber eller smerter. Enkelte vil kun siteres anonymt på at de er bekymret for økningen. Angst er veldig ubehagelig, men det er ikke farlig ! Ibuprofen Ibuprofen kan gi forgiftning ved overdoser. Ifølge studien, publisert i britiske BJM, kan det tyde på at bivirkningene ved langtidsbruk av paracetamol er alvorligere enn først antatt, skriver Dagens Medisin.


Data fra åtte forskjellige. Melk kan skape problemer. NTNU-professor Asle Sudbøs forskning har vist at vanlige medisiner som Ibux og Ibumentin kan gi hjerteproblemer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg