tirsdag 13. november 2018

Lav blodprosent etter fødsel

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene.


Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Lav blodprosent skal alltid utredes.

Ofte kan anemi forekomme ved for lavt jern i kroppen, eller på grunn av B12-mangel. Dersom legen finner en lav blodprosent , så skal årsaken finnes, fordi det kan være tegn på alvorlig sykdom. Det er særdeles feil å ta for gitt at man mangler jern om man får påvist en lav blodprosent. Gjennomsnittlig blodprosent (Hb) for kvinner i siste trimester er 1 og din verdi på 1er helt fin. Tidligere regnet man Hb på som nedre normalgrense for anemi (”blodmangel”), men nyere litteratur tyder faktisk på at Hb i svangerskapet kan være så lav som før tilstanden defineres som anemi.


Fikk jern gjennom sånn pose, og måtte knaske jerntabletter mnd etter fødsel. Følte meg rimelig pigg etter fødsel , men det var kanskje for at jeg ikke hadde tid å kjenne på hvordan jeg egentlig hadde det. Eneste jeg husker er at det kom folk i ett når jeg lå der.

Syns tilogmed sambo var i veien av og til. Denne type symptomer er imidlertid ganske vanlige, og de fleste med slapphet, svimmelhet og hjertebank har en normal blodprosent. Men lav blodprosent kan også være det første tegn på sykdom som det kan og bør gjøres noe me for eksempel en svulst i mage eller tarm.


Dersom Hb er lav , og det er mistanke om at det foreligger jernmangel, er det da mulig å starte et forsøk med jerntabletter. Det kan eksempelvis gis som 1mg jern daglig i to uker. Dersom blodprosenten stiger tydelig, tas det som et tegn på at det foreligger jernmangel.


Er greit med et ekstra lager når man skal i fødsel siden man mister en del blod. Etter fødselen ville ikke morkaka ut og jeg mistet l blod i forbindelse med det og operasjonen etterpå. På oppvåninga hadde jeg blodprosent nede i så vidt jeg husker. Blodprøver tatt i ett. Hadde en operasjon noen uker før jul der jeg mistet ende blod.


Operasjonen var ikke vellykket, det oppstå komplikasjoner og jeg måtte under kniven, og mistet enda mere blod. Var snakk om blodoverføring, men jeg ba om å få drøye den litt. Var å sjekket blodprosent , og den var ikke mere enn 8. Hvis hemoglobinverdien (blodprosenten) er for lav i forhold til det forventede i svangerskapet, må legen ta flere blodprøver og evt.


Tegn på mulig forverring.

Hemoglobin er fargestoffet i de røde blodlegemene som binder og frigir oksygen og transporterer det rundt i kroppen. Mener du blodprosent eller Hb? For svarene du har fått behandler de to som synonymer, noe de egentlig ikke er.


Har du derimot Hb på 8. Hb ( lav i blodprosent ). Det tok mange år før jernlageret var oppe og gikk igjen. Jeg har vært nede i 3. Med såpass lav blodprosent som du har, er det nok helt vanlig å være trøtt. Og da jeg var hos lege sist og målte dette, viste Hb 1som hun på labben mente var lavt.


Hun ringte så inn til fastlegen min, men hu. Ved enkelte sykdommer vil kroppen kompensere for lav blodprosent , slik at man kan gå med dette over tid uten nevneverdige plager. Dog, slapphet og blekhet gjør seg ofte gjeldende. En HB på tallet er ikke forenelig med liv. Når man er på sitt sykeste, og for eksempel ligger på intensivavdelingen tas blodprøver ofte, og du kan bli ganske opphengt i svarene selv om du kanskje ikke egentlig forstår hva de betyr.


Er du gravid med tvillinger eller flere, så gjelder egne regler. Betennelsesreaksjon. Adenomyose kan skape en betennelsesreaksjon (inflammasjon) i livmoren og omliggende organer. Inflammasjonen kan føre til smerter, følelse av å være oppblåst, irritert blære med hyppige vannlatning og smerter i korsryggen.


Ryanair fra fire uker før termin. Dette kan være hjerteproblemer, lav blodprosent eller kroiniske sykdommer av mange slag. Jernmangel kommer enten av at inntaket av jern er for lite, eller at jerntapet er for stort.


Jernmangel oppstår vanligvis gjennom blødning, og er vanlig hos mestruerende kvinner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg