mandag 19. november 2018

Friskt blod fra endetarmen

Der finnes også en rekke andre tilstander som kan gi friskt blod fra endetarmen , inkl. Friskt blod i ellers normal avføring stammer oftest fra endetarmsåpningen, endetarmen eller den nederste delen av tykktarmen. Blødningen kan skyldes ufarlige hemoroider, men også mer alvorlige betennelser og svulster. Friskt blod i avføringen er som regel helt ufarlig og skyldes som oftest at en eller flere hemorroider som har sprukket. Imidlertid skal blod i avføringen skal alltid tas alvorlig og utredes nøye, fordi friskt blod i avføringen kan.


Det mest markante symptomet er friskt blod i avføringen. Ved friskt blod i endetarmsåpningen, i toalettskålen eller på papiret etter tarmtømming hender det ofte at pasient eller lege slår seg til ro med diagnosen hemorrhoider uten å undersøke endetarmen. Karakteristisk skal blodet være blandet i avføringen, men ved lavt beliggende. Friskt blod fra endetarmen skyldes at blodet må stamme fra de nederste delene av tarmen (nærmest endetarmsåpningen). Siden det er friskt , lyserødt betyr det at det ikke har rukket å bli brutt ne dvs bli mørkt, hvilket det ville blitt om det hadde vandret en lang vei i tarmsystemet.


Selve blødningen kan vitterligt stamme fra endetarmen , men også fra andre dele af fordøjelseskanalen. Heri er de øvrige dele af tarmsystemet – som f. Mængden af blod ved blødning fra endetarmen varierer meget og afhænger af årsagen og dennes alvorlighed. Jeg forstår godt at slik siving av blank væske fra endetarmen kan være plagsomt.


Det er flere mulige årsaker til slike plager, og ledsagende symptomer og tegn vil som oftest kunne gi en pekepinn på diagnosen. Dette kan ha forskjellige årsaker. Oftest inngår imidlertid betennelsesforandringer i endetarmen som del av en generell tykktarmssykdom.


Crohns sykdom kan også medføre fistler i endetarmsområdet. Hæmorroider, rifter, kronisk tarmbetændelse og svulster i tarmen er de hyppigste årsager til blod i afføringen. Første gang du opdager blod i afføringen, bør du altid kontakte lægen. Har du både mavesmerter og blod i afføringen, skal du ringe til lægen med det samme. Når det er friskt rødt blod på papiret fikk jeg beskjed av legen at det mest sannsynlig var en sprekk i endetarmen eller en hemmoride som blødde.


Men det vanligste er nok at det er hemoroider (små utposninger i slimhinnene), eller små rifter. Jeg hadde de samme symptomene som deg i fjor jul etter lang tid med diare. Jeg kom til spesialist veldig raskt fordi min far døde av kreft.


Blod og slim altså. Hemorider kan være svært ubehagelige. De aller fleste opplever blod i avføringen fra tid til annen.


Friskt rødt blod er vanligvis ikke farlig og stammer fra endetarmen , ofte kan det være innvendige hemorider eller polypper som sprekker og lekker blod , eller rifter i endetarmen. Hvis det ikke er store mengder og ikke opptrer ofte så er det vanligvis ikke noe å tenke over. Det er sannsynligvis ikke noe farlig, men hvis man oppdager blod fra endetarmen , så bør dette alltid undersøkes. Hvis det er hemorroider, så kan disse ofte være helt uten andre symptomer (interne hemorroider er som regel smertefrie fordi det er ikke smertenerver på innsiden av endetarmen ). Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell.


Ta kontakt med fastlege ved bekymringer! Metroid-inspirerte Axiom Verge får en oppfølger. Sitter svulsten helt nede i endetarmen vil det ofte komme flere lokale symptomer i tillegg.


Smertene strekker seg ofte ned mot endetarmsåpningen. I en del tilfeller opptrer hemorroider samtidig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg