torsdag 15. november 2018

Hvordan få tidlig ultralyd

Ultralydundersøkelser i seg selv, er ikke noe Menneskeverd er imot. Man kan nettopp på grunn av ultralyd redde barn i mors liv, og det er fantastisk at dette er mulig. Men når det gjelder tidlig ultralyd , kan det se ut til at vi mister flere enn vi redder.


Ultralyd i uke er best egnet til å oppdage Downs syndrom. Fosterdiagnostikk er undersøkelser av et foster for å avdekke alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik.

Tidlig ultralyd tilbys derimot per i dag ikke av det offentlige helsevesenet. Stadig flere benytter seg likevel av muligheten til å se barnet som vokser i magen allerede før uke 18. Austad Diagnostikk tilbyr derfor tidlig ultralyd i Bergen, Stavanger, Førde, Oslo og Ulsteinvik.


Alle kvinner bør få tilbud om tidlig ultralyd i det offentlige helsevesenet. Tvillinger med felles morkake Eggebø sier det er mange årsaker til at kvinner bør få dette. Først undersøker vi hjerteaktiviteten hos fosteret. Når brukes ultralyd i svangerskapsomsorgen?


Denne ultralydundersøkelsen inngår i den ordinære svangerskapsomsorgen.

Fosteret har blitt så stort at man som regel lett kan få god oversikt over graviditeten. Deretter kommer jeg tilbake for ultralyd alt om uker og får svar på hvor høy risiko jeg har utifra beregningene og hvordan det da ser ut på ultralyd. I mange tilfeller er det også mulig å fastslå hvilket kjønn fosteret har. Hvem skal ha tidlig ultralyd , hvilken uke og hvor mye betaler dere? Har også mistet ganger de siste mnd så vil være sikker på at det er liv denne gangen.


Mange private klinikker tilbyr dette. Du trenger her ikke oppgi noen spesiell grunn for undersøkelsen, eller ha noen medisinsk indikasjon. De sa til meg at tynne personer var det enklere å ta tidlig ultralyd utenpå en de som har litt mer polstring, samt hva den som tar ultralyd er vandt med. Får heldigvis alltid utvendig. Man trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.


Du bør ta med Helsekort for gravide hvis du har fått dette. Dersom du tror det er noe galt med svangerskapet bør du kontakte din fastlege for kontroll der. Hvis du ikke har fått Helsekort ennå, går det likevel greit uten. En arbeidsgruppe nedsatt av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten konkluderte at det ikke foreligger forskning som dokumenterer helsemessig gevinst av å gi alle gravide et tilbud om rutinemessig tidlig ultralyd i svangerskapet.


Dersom foreldrene ikke vil vite hvordan barnet utvikler seg, er det strengt tatt ikke nodvendig aa ta denne ultralyden. Jeg er helt klart for at alle må få tilbud om tidlig ultralyd. I slike tilfeller kan man med ultralyd se nøyaktig hvor en punksjonsnål befinner seg, slik at prøven tas av riktig område.

Det finnes ikke tilstrekkelig med helseargumenter for innføring av tidlig ultralyd. Det er det dummeste du kan gjøre! Ved tidlig ultralyd kan det i noen få tilfeller oppdages alvorlige tilstander.


Og igjen, jeg tror du tar feil i at det er lett å få henvisning til tidlig ultralyd. Marthe: Jeg er veldig enig med deg, spesielt i at det faktisk er ganske absurd å tilbakeholde informasjon for kvinner, fordi de kanskje velger en abort. Man kan se et hjerte som slår, antal foster og anslå svangerskapets lengde. Det å få flere selvstendige oppgaver oppleves som utfordrende og lærerikt og gir større motivasjon og jobbtilfredshet. Motivasjon gir bedre kvalitet ( 7).


Sykepleiere bruker stadig mer målrettet ultralyd på hjertepasienter, og arbeidsredskapet har blitt viktig for å vurdere pasienter med ulike utfordringer som følge av sykdom. Ved Oslo Universitetsykehus har de merket en klar økning i antall kvinner som henvender seg og forespør om de kan få tidlig ultralyd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg