tirsdag 29. juli 2014

Arr sollys

Arr sollys

Det er større risiko for å få pigmentforandringer i arr hvis de blir utsatt for sollys rett etter for eksempel en operasjon, og således er det fordelaktig å beskytte seg mot solen i månedene etter en operasjon. Det samme gjelder dype skrubbsår. Ved overfladiske skrubbsår er dette mindre viktig.


Ellers risikerer man å få “tatoveringer”: Arrene blir ekstra pigmenterte og derfor gjerne mørkere (hyperpigmentering). Ved å unngå sollys på arret i et halvt år unngår pasienten å få pigmentering, altså mørke arr. Hypertrofiske arr og keloid: Denne mindre vanlige typen arr karakteriseres av en økt dannelse av bindevev som følge av kvisen og den tidligere betennelsesreaksjonen, noe som medfører en ofte fast, elevert bindevevskul som persisterer som et arr.


Normalt er disse arrene mindre enn den tidligere kvisen, men hvis arret er større i utbredelse. I likhet med mange andre arr behandlingsmetoder kommer også denne med noen ulemper, som mulighet for infeksjon, rødhet og hovenhet samt ujevn hudfarge. Kjemiske peelinger er en annen metode for å få fjernet arr i ansiktet. Arret bør vurderes av plastikkirurg før det settes opp avtale for operasjon slik at dere kan bli enige om operasjonen og forventet resultat.


Ved hypertrofiske arr kan det være annen behandling som anbefales. Plagsomme arr må vurderes i hvert enkelt tilfelle for å kunne gi den best mulige anbefalingen for en eventuell behandling. Direkte sollys (også solarium) bør unngås, spesielt uken etter behandlingen. Bivirkninger og komplikasjoner: Ved noen behandlinger kan det oppstå en viss hevelse og rødhet i 2-dager etter behandlingen. Dersom man får sår, vil disse forsvinne etter noen dager.


Lege bør da imidlertid kontaktes. Dette gjelder spesielt dersom kvisene etterlater arr. Denne behandlingen foreskrives vanligvis av hudleger. Behandlingen vil hemme talgproduksjonen og gjøre huden tørrere.


Du bør unngå å sole seg, da huden kan bli mer følsom for sollys under behandling. Sollys For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første tolv månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med minimum faktor 15.


Fjerning av sting Det blir vanligvis sydd med tråd som løser seg opp av seg selv. Arr etter kviser er mest vanlig hos de som har vært plaget med langvarig akne av alvorlig grad. Det kan likevel oppstå arr etter milde kviseplager, og de som er arvelig disponert. Du skriver at du ønsker å passe på at arret ditt blir minst mulig synlig.


Arr sollys

Det er riktig at du skal sørge for å ikke utsette det for sollys , men dette gjelder faktisk i et helt år etter skaden. Derfor er det viktig at du smører deg med minst faktor 3 og gjerne sunblock faktor 50. Bruk gjerne caps eller lue så mye som mulig. Hei, har fått forespeilt at et gammelt arr på låret med fordel kan bli bedre ved en enkel arrkorreksjon for å få et smalere arr. Leser også at man skal beskytte arr mot direkte sollys i opptil år etter hudkirurgi.


Det jeg lurer på, er om det er helt ok å gjøre en slik hudkirurgi rett før sommer. Arr skal derfor beskyttes mot sterkt sollys. Arret fortsetter da å vokse en tid etter at såret er lukket. Hypertrofisk arr vil etter hvert minke igjen, og etter et år vil arret være tilnærmet normalt. Svaret jeg fikk av min kirurg da jeg spurte om soling og arr var at så lenge ikke arret blir utsatt for direkte sollys det første året og man er flink å tape seg så blir det fint arr og det stemmer.


Micropore tape i to lag vil besytte arret godt mot sollys. Solfaktor vil heller ikke ha noen negativ innvirkning på arret. For lite luft i et 2-måneders arr er ingen fare eller noe du skal bekymre deg for. Viktigste kilde til oksygen for huden i området er via blodsirkulasjonen.


Hudforandringene kommer ofte i utbrudd som kan utløses av kraftig sollys og enkelte ganger av varm mat og drikke, sterkt krydder og alkohol. Mange er bare lett angrepet og trenger ikke behandling, mens andre med mild til moderat alvorlighetsgrad holder sykdommen i sjakk med medisiner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg