mandag 8. august 2016

Mors lapskaus

I barndommen var mors lapskaus jevnlig på middagsbordet, med poteter, gulrot og kålrot, og ellers det vi hadde av saltkjøtt og eventuelt pølser. Det kjekkeste var å tigge rå grønnsaker ved kjøkkenbenken mens de ble kuttet opp før koking - endatil rå potetbiter gikk ned på høykant! Er det noen som i det hele tatt spiser rå poteter i. Mors hjemmelagde lapskaus Min.


Rikelig med mørnet salt svinekjøtt i terninger med nyskårne rotgrønnsaker og flatbrød.

I noen tilfeller pr porsjon. Klikk på varen for å se mer. Lapskaus , i all sin enkelhet er ikke så eksotisk. Men annerledes var det. Jeg husker ikke første gang jeg smakte den, om det var på skolekjøkkenet som tenåring eller om det var min (tyske) mors variant med rester fra julemiddagen (svinestek).


Verdier her på siden er de som jeg har fått tilgang til. Nye verdier legges inn og oppdateres automatisk. Informasjonen her er ment som en hjelp og veiledning til dere som trenger det.

Mange har nok rester av pinnekjøtt etter jul og nyttår, og da er det kjempelurt å lage lapskaus eller betasuppe av det. Fordelen med lapskaus er at den er ypperlig å lage dersom du har rester igjen fra tidligere middager, eller forskjellige grønnsaker som bør brukes opp. En rest kjøttkaker eller stek og brun saus er et ypperlig utgangspunkt for lapskaus. Alle typer grønnsaker kan brukes.


MORS TRADISJONELLE: Så mye dvaskt fett på en tallerken falt ikke i smak. Og med unntak av de små kjøttbitene, er alt kokt så lenge at det blir mer som en stappe eller mos enn lapskaus. Brun lapskaus laget fra bunnen av er god norsk tradisjonsmat.


Lise Finckenhagen lager en klassisk versjon. Se oppskrift på brun lapskaus på Lises blogg. Tidsbruk, antall porsjoner og delingsmuligheter. Tidsforbruk mer enn min.


Private arrangement, firmafest, møtemat, overtidsmat - vi leverer det du måtte ønske. Menyene våre er veiledende og vi tar gjerne utfordringen om å lage noe spesielt. Det gikk mange år før jeg i det hele tatt tenkte på å lage lapskaus selv. Kraft 800g Vesterålens. Så er det å skjære opp poteter, gulrøtter osv, alt etter hva du likte.


Jeg husker min farmors lapskaus , den skilte seg fra min mors ved at den hadde hodekål.

Hjemme hos mor hadde vi ofte lapskaus. Selvsagt laget helt fra bunnen av. Siden har lapskaus vært en av mine favorittretter. Jeg har det travelt for tida, og da er lapskaus genialt. For ikke lenge siden gjorde Bramat.


Og den er glutenfri. Den perfekte høstgryte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg