mandag 23. november 2020

Svart avføring baby

Check out For The Baby. Brystbarnets avføring sier mye om hvor godt ammingen fungerer. De første dagene er den seig, svart og uten lukt. Innen en uke blir den løs, sennepsgul og med en frisk og syrlig, ikke ubehagelig lukt, når melken er skikkelig i gang.


Hvit eller grå avføring : Lys, krittfarget avføring kan være tegn på sykdom i galle- eller lever, og et tegn på at gallen som normalt gi avføringen farge ikke er tilsatt. Den aller mest alvorlige årsaken til blødning fra tarm er likevel kreftsykdom. Sykdommen rammer som regel mennesker over år, men vi ser nå en tendens til at yngre også rammes i økende grad. I tillegg bør du ta kontakt med helsestasjonen for en ekstra vektkontroll og også vise avføringen.


Mange tilfeller av blod i en babys avføring har ingen kjent årsak. Hvis babyen for øvrig er frisk og vokser vil blod i avføring ofte ordne seg av seg selv, men man skal uansett bestandig sjekke med legen når dette skjer. Fargen på blodet gir deg et hint om hvor blodet kommer fra. Har også opplevd svart avføring hos barna mine når de har fått jerntilskud så tror nok det er ganske vanlig.


Svart avføring baby

Kanskje særlig etter at de begynte med grøt, den inneholder jo også jern, slik at jerninntaket blir noe større enn tidligere. Har prøvd å lest litt på nettet, men blir ikke helt klok på hva det kan være. Mørkere og levret blod i avføring.


Er blodet mørkere og levret, kommer det fra lenger oppe i tarmsystemet. Det kan komme fra tykktarmen eller tynntarmen. Dersom blodet fremstår som svart og kaffegrutlignende, kan det komme fra blødninger i magesekken eller tynntarmens øvre del (tolvfingertarmen). Noen matvarer og medisiner kan gi sort avføring. Svart og kaffegrutlignende avføring.


Det gjelder kull, jern, vismut, rødbeter og enkelte bær. Når du har hatt sort avføring så lenge vil jeg absolutt mistenke en blødning et sted i magetarmkanalen. Du nevner at du har refluksplager.


Ifølge enhetsleder på barsel på Oslo Universitetssykehus, Kristin Holanger, har en nyfødt baby helt spesiell avføring. Den første avføringen har en dyp brun, tilnærmet svart farge, seig konsistens og er uten lukt. Bruker ikke være slik. Har ikke endret noe på kostholdet hennes.


Hun spiser en del blåbær, men det har hun gjort lenge. Ellers spiser og drikker hun normalt, er aktiv og fornøyd. Hva som kjennetegnes som normal eller unormal avføring hos spedbarn er svært individuelt, i følge barnelege Jenny Ringnes hos lommelegen.


Det er først og fremst babyens første avføring , mekonium, som er likt hos alle. Avføringen er svart og seig i konsistensen, og kan minne om tjære. Hei Har nettopp skiftet på tulla (5mnd ukorrigert - mnd korrigert). De siste dagene har hun hatt en forferdelig fislukt. Det har hun hatt før og det, men nå henger det igjen i bleia liksom, og lukta er mye surere enn den vanlige.


Og når hun får avføring så kommer det først svart tjære, ett. Hvorfor avføring svart : ufarlige grunner. Ofte blir avføring svart etter å ha spist på bestemte matvarer, noe som gir den en så uvanlig farge. Rødbete, granateple, sviske, solbær, røde druer, blåbær - alle disse og mange andre frukter, grønnsaker og bær kan forandre fargen på avføring. Det tyder på en blødning i øvre del av tarmsystemet eller.


Andre som har opplevd det? Trodde først det var makk, men disse er jo hvite. Lette litt rundt på nettet og fant ut at banan gir slik avføring , noe hun fikk litt av i går.


Blødningen vil være friskere i fargen jo nærmere tarmåpningen det er. Gul: Rennende, illeluktende gul avføring kan være et tegn på overflødig fett, noe som kan skyldes blant annet cøliaki. Det normale antall tarmtømninger hos et spedbarn (under mnd) varierer med alder og hva barnet spiser. Spedbarnet kan ha forstoppelse hvis avføringen er hard eller pellet-liknende.


Barnet kan dessuten se ut til å ha smerter når det forsøker å bæsje, eller det går lengre tid mellom hver avføring enn det har gjort før.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg