torsdag 29. oktober 2020

Vannkopper søsken barnehage

Barnet kan vende tilbake til barnehagen minimum dager etter utbrudd av utslett. Hvis barnet er vaksinert er det lite sannsynlig at utslettsykdommen er rubella. Det er faktisk bedre å få vannkopper i barnehagen enn på skolen. Men begge søsken kan jo ha blitt smittet samtidig?


Husker en gang da det gikk vannkopper i barnehagen til hun minste, og jeg var helt sikker. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar.

De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent.


Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Heller ikke flere runder med vannkopper i barnehagen bet på ungene. Vi hadde egentlig gitt opp at barna skulle bli smittet. Men plutselig, da vi var på plass i leiligheten på fjellet i Røldal for å feire nyttår, oppdaget vi at Julius hadde fått to blemmer på magen.


Det var liten tvil om at det var vannkopper , forteller Janet.

Kan man ha vannkopper uten å være syk? Svar: Voksne kan ha feber, hodepine og sykdomsfølelse i et par dager før utslettet bryter ut, men dette er mer uvanlig hos barn og baby. De som får vannkopper først som voksne, blir vanligvis sykere enn barn. Noen barn med vannkopper får litt feber, og kan bli trøtte og irritable. Dersom mange av vannkoppene blir betente og fylt med gult puss bør en lege også se på utslettet.


Ved vanlig forløp av vannkopper er det ikke nødvendig å kontakte lege. Når kan barnet komme tilbake til barnehagen ? Det må gå minst dager fra første vannkopp til barnet kan gå i barnehagen igjen. Dette er årsaken til at de aller fleste har gjennomgått infeksjonen i voksen alder.


Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen , hvis ett barn først har fått vannkopper. En som har helvetesild smitter ikke andre med helvetesil men med vannkopper – dersom de ikke er immune mot vannkopper fra tidligere sykdom eller vaksine. Vannkopper er svært smittsomt.


På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Reiser til Kypros om tre uker med mine to barn (år og mnd). Eldstejenta går i barnehage og der går det vannkopper for tiden.


Stort sett alle i barnehagen har vær smittet, men min datter har så langt sluppet unna. Er nå redd hun skal få det mens vi er på ferie.

Jeg er gravid i uke og lurer på om det er noen fare for at jeg får helvetesild siden jeg har vært i nærkontakt med barnet som har vannkopper. Sykdommen smitter ved dråpesmitte gjennom luften eller ved direkte berøring av væske fra utslettet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg