tirsdag 20. oktober 2020

Svie i endetarmen etter avføring

Endetarmen består av den nederste delen av tykktarmen (rektum) og utførselskanalen fra tykktarmen (analkanalen) Analkanalen er 3-centimeter lang. Cirka centimeter inn i analkanalen er det et skille. Nedenfor dette skillet er det nervetråder som formidler smerteinntrykk. Ovenfor dette skillet er det ingen smertefibre.


Selve avføringen er også veldig tynn, og det svir når jeg går på toalettet. Jeg er ganske slapp i hele meg og føler meg ganske sløv.

Jeg har smørt endetarmen med en medisin som jeg ikke husker navnet på, men den er helt hvit og skal kun brukes i endetarmen. Den nedre delen av tykktarmen kalles endetarmen og munner ut i endetarmsåpningen (anus). Enkelte opplever også små blødinger. Det vanligste er nok sprekkedannelser, såkalte fissurer, aller ytterst i slimhinnen. Hard avføring er også en av årsakene til at sprekkene oppstår.


Den andre viktige årsaken er hemorrhoider, dvs. Siden slimhinnene i endetarmen er ganske ømfintlige er det nemlig fort gjort å få små rifter som kan gi svie og ubehag, men ender du opp med en sprekk eller et sår kan det bli riktig så smertefullt. Det er kanskje ikke det vi snakker mest om, men det betyr ikke at det er uvanlig.


Sitter svulsten helt nede i endetarmen vil det ofte komme flere lokale symptomer i tillegg.

Dette kan være økt smertefull trang til avføring. Smertene strekker seg ofte ned mot endetarmsåpningen. Blod- og slimavgang fra tarmen ses både i forbindelse med avføring og i periodene mellom avføring. I en del tilfeller opptrer hemorroider samtidig.


Smerter ved avføring kan ofte være ledsaget av blod i avføringen, kløe eller svie. Analkanalen betegner overgangen mellom endetarmen (rektum) og endetarmsåpningen (anus). De siste centimetrene av analkanalen er svært smertefølsomme, mens området lenger opp ikke inneholder smertefibre. Hvis du har hard og treg avføring , i tillegg til analkløe, er det lurt å drikke rikelig med væske og få i deg nok fiber.


Det aller viktigste er å forsøke å ikke klø. Dette gjør at avføringen ikke blir for hard. Kløe vil gjøre tilstanden verre. Forekomsten øker med alderen, og man ser at menn er mer utsatt for å få slike plager enn kvinner.


Hensikten med behandlingen er å lindre plagene ved å få såret til å gro, samt å forebygge nye tilfeller med analfissur. Overflatiske fissurer med kort sykehistorie behandles med kostregulering, behandling av forstoppelse, grundig renhold etter avføring og bruk av fuktighetskrem eller lokalbedøvende gel (eksempelvis lidokain ). En rift ved endetarmsåpningen bør mistenkes hvis du har skjærende eller sviende smerter under og umiddelbart etter avføring. Det kan forekomme litt friskt blod på toalettpapiret.


Ved blødning må du alltid undersøkes for å utelukke andre sykdommer i endetarmen. Forekommer som regel av hard avføring og kan medføre smerter og blodsutgytelse.

Analkløe: Forekommer av overdreven eller manglende rengjøring i endetarmsåpningen, noe som fører til kløe. Ved overdreven kløe kan det utsatte området bli sårt og ømt. Hemoroider: Utposing av blodårer i huden som forekommer av økt press på endetarmen. Friskt blod i ellers normal avføring stammer oftest fra endetarmsåpningen, endetarmen eller den nederste delen av tykktarmen. Blødningen kan skyldes ufarlige hemoroider, men også mer alvorlige betennelser og svulster, sier Fossmark.


Sjekk også hvordan du får perfekt avføring. For en uke siden begynte jeg å få smerter i endetarmen. Disse smertene er der hele tiden og oppleves verst når jeg ligger og sitter. Føler for å stramme anus.


Gjør ikke ekstra vondt når jeg går på do, og jeg har heller ikke oppdaget blod i avføring. Proktitt betyr bare betennelse i endetarmen , f eks Ulcerøs proktitt. IBS står for irritabel tarm syndrom, en diagnose som er svært sannsynlig i ditt tilfelle.


Kriteriene for IBS er at det skal hjelpe med avførings- eller luftavgang mot plagene, om enn forbigående, andre tilstander skal være utelukket og Fekaltesten skal være under 150. Blødning fra endetarmen kan være et resultat av hemorroider, som er hovne årer i nedre rektum. Når du har avføring , kan dette føre til hemorroider å bli betent og blø.


Du kan også utvikle blødninger på grunn av forstoppelse. Hvis du anstrenge seg for å ha avføring , kan du forårsake blødninger. Ved endetarmkreft er hyppig, løs avføring og sterk avføringstrang typisk når svulsten har nådd en viss størrelse. Generes du af kløe omkring endetarmen ? Er du ofte fugtig i området omkring endetarmen ? Kan det være, at der render væske ud ved endetarmen ? Har du selv nogen forklaring på årsagen?


Hemoroiden kan sitte inne i endetarmen , indre hemoroide, eller utenpå, ytre hemoroide. Vanlige symptomer ved hemoroider. De vanligste symptomene på hemoroider er: Blødninger fra endetarmen , ofte oppdaget ved at papiret er rødt etter toalettbesøk.


Litt avføring eller slim lekker ut. Kom blødningen i forbindelse med avføring eller oppstod blødningen spontant? Hatt blødning fra endetarmen tidligere?


Hvordan er pasientens allmenntilstand? Artikler i dette kapittelet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg