onsdag 24. juni 2020

Stivpisket eggehvite fiskegrateng

Pisk eggehvitene stive og vend skummet forsiktig inn i blandingen. Hell fiskeblandingen i smurt ildfast ovnsform og strø over griljermel og revet ost. Legg på 3-smørklatter og stek gratengen midt i ovnen på 1grader i ca.


Server med kokte poteter, revet gulrot, sukkererter og smeltet smør med finhakket gressløk. Det beste er å bruke romtempererte egg.

Da blir det mer luft i eggehvitene når du pisker dem. Pass på at det ikke kommer eggeplomme opp i eggehviten når du skiller eggene. Eggeplommen inneholder fett og gjør at det blir vanskelig å stivpiske eggehvitene. Andreas Myhrvold viser deg hvordan du pisker eggehviten til fiskegratengen akkurat passe. Fiskegratengen kan serveres med kokte poteter og smeltet smør med revet egg i. Visp eggehvitene til en hvit luftig konsistens med en miksmaster eller i en kjøkkenmaskin, du kan også vispe for hån men det tar litt lengre tid.


Hjemmelaget fiskegrateng er en ypperlig måte å få barn til å spise fisk på.

Dette er en enkel og deilig makaroniform med strøkavring, hvit fisk og smakfull Norvegia-ostesaus. Smelt smør og rør mel inn. Spe på med varm melk under pisking og tilsett løken.


Smak til med krydder, og tilsett ertene. Avkjøl før eggeplommene røres inn og tilslutt vendes stivpisket eggehvite inn i sausen. De fleste har kanskje smakt fiskegrateng hos mor eller bestemor.


Det er en middagsrett som har eksistert lenge, og en rett som selv fiskehatere kan spise. Ja, om du lager den riktig, så kan du få selv den mest kresne til å spise en hjemmelaget fiskegrateng. Det er ikke mange ting jeg egentlig savner på lavkarbo, men av og til dukker det opp en og annen ting, som idag da jeg fikk kommentaren at det er lange siden vi har hatt fiskegrateng.


Grateng for meg er varianten med saus og stivpiskete eggehviter. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn med en slikkepott. Hell blandingen i en smurt ovnsfast form og strø revet ost og strøkavring på toppen. Stek gratengen på midterste rille i stekeovnen ved 2°C i ca. Man vender så forsiktig inn eggehvitene i fisk og saus for å få en så lufig og høy grateng som mulig.


Server gratengen med nykokte poteter ved siden. Men til hverdags er dette helt unødevendig å bruke tid og ekstra kjøkkenutstyr på.

Noen piskede eggehviter gjør den ekstra luftig. Oppskriften passer til to former på ca. Når hvitene er stivpisket skal du kunne ta bollen og snu på hodet, uten at massen faller ut. Er du ekstra tøff, demonstrerer du dette ved å holde bollen med de stivpiskete eggehvitene opp ned - over hodet ditt. Hovedgrunnen til dette er den hvite sausen som inneholder hvetemel.


Her bruker vi kun naturlige ingredienser og ingen prosesserte matvarer, som hevetemel. Resultatet taler for seg! Det er viktig å bruke en helt ren miksmasterbolle når du skal vispe eggehviter stive. De tåler ikke noe fett. Du må også være sikker på at det ikke er noen rester av eggeplomme sammen med hvitene.


Ha eggehvitene oppi miksmasterbollen og visp til massen begynner å bli skummete og litt hvit. De aller fleste fiskerester kan brukes, men hvit fisk er mest vanlig. Litt røkt fisk setter en ekstra spiss på gratengen.


Har du lite fisk kan du spe på med mer grønnsaker, som for eksempel små terninger av gulrot, frosne erter eller blomkål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg