tirsdag 9. juni 2020

Spesielle etternavn

Etternavn har vært brukt i samiske slekter i lang tid. På denne siden finnes et stort utvalg av unike navn, spesielle navn, sjeldne navn, uvanlige navn og vakre navn til gutt og jente. Dersom et etternavn deles av flere enn 2personer i Norge, er etternavnet såkalt fritt. Som hovedregel kan du velge fritt blant frie etternavn.


På Statistisk sentralbyrås navnesøk kan du sjekke hvor mange som har samme etternavn. Beskyttede etternavn.

Et etternavn regnes som beskyttet dersom 2eller færre personer i Norge heter det. Tilbake til toppen. Men i takt med at flere vil ha sitt eget spesielle etternavn , krymper antallet som går rundt med et farsfornavn som etternavn – et patronym (fra gresk: pater betyr far). Mitt nye etternavn må staves når noen skal skrive det ne og det blir som regel feil uansett, sier Figenschow.


Grunnen til at han likevel valgte å bytte navn, var at kona hadde en sterk tilknytning til sitt etternavn. Jeg giftet meg rett og slett inn i Figenschow-slekten, og selv hadde jeg ikke like mye tilknytning til mitt navn. Det finnes mange spesielle stedsnavn i Norge.


Vi har plukket ut noen av dem og spurt en forsker om opphavet til navnene.

Navnene er generert av et program som leser data om virkelige navn, oppretter en fler-dimensjonal bokstav-til-bokstav statistikk - f. Da Sideskulle finne de mest uvanlige og spesielle navnene, lette vi selvfølgelig etter statistikk. Men dette viste seg å være lettere sagt enn gjort. Dette er nok litt vanskelig. My name is Earl-skuespiller Jason Lee valgte det noe spesielle navnet Pilot Inspektor til sin sønn, mens Sage Moonblood er datteren til Sylvester Stallone. Representerer individualitet.


Jeg synes at etternavnene i Norge er så kjedelig , Hansen , Johansen , Pettersen osv. Mens Sverige igjen har mange fine , slik som Blomquist , Love og Liljegren. Aas Abdi Abdilm Abdinar Abdul Abdulf Abdulin Abdulld Abdullevin Abdully Abdundrisco Adart Adi Adinne Agnared Ahman Ahmet Ahmeten Åke Åker Aksad Alassel Albern Ale Alein Alekseinan Alex Alf Alfdangvare Alinarteidamerns Allid Alv Alvi Amer Ami Amund And Ande Ando Andre Andul Ann Ans Anst Anstind Antz Are Arick Arictor Ariq Arisalf Aristein Arm Arman Armar. Han er ikke alene om å bytte ut et vanlig navn med et mer spesielt. De er så vanlige at folk heller vil bli knyttet til mer spesielle navn.


Navn som skiller seg litt ut, sier Veka. Patronymbaserte etternavn i andre kulturer. Det er mange andre kulturer enn den britisk og skandinaviske som bruker eller har brukt patronymer. I tillegg får prosent bindestrek i etternavnet - for… første gang siden navneloven en liten nedgang. Mange deler etternavn med tusener av andre, mens noen har et unikt slektsnavn som har tilhørt familien i generasjoner.


Nå kan du sjekke hvor vanlig ditt etternavn er - ikke bare i Norge, men i hele verden, skriver Independent.

Vanlige etternavn kan alle bytte til, så du kan velge deg et helt nytt. Men jeg vil be deg om å tenke deg litt ekstra om. Du har som jeg forstår to litt spesielle etternavn , jeg tenker at det er noe veldig fint med det. Det kan tenkes at det nå er slitsomt å måtte stave navnet, men det kan jo også gå seg til.


I USA har mange afro-amerikanere spesielle etternavn , fordi deres forfedre som ble brakt til landet som slaver gjerne fikk eiernes etternavn. Hvor mange har etternavnet når det blir kalt for skjeldent? Hvis man gifter seg med en med skjeldent etternavn , er det noen spesielle regler for å få lov til å ta det navnet? Det har vært flere tråder her om spesielle navn, men hva med de som har spesielle etternavn. Disse trådene pleier å bli ganske morsomme.


Her er vel noen av de verste jeg har hørt: Langballe Bleie Kylling Bolle Noen bedre? Dersom begge foreldrenes etternavn er svært vanlige kan man i helt spesielle tilfeller se at man kan bruke begge etternavnene både til far og mor. Da skilles navnegruppene normalt med ’’y. Tar kvinnen mannens navn?


I det spanske språkområdet er det vanlig praksis å beholde etternavnene man er født med hele livet. Stadig flere foreldre velger spesielle navn til barna,. For så lenge etternavnet har en historie som fornavn i andre lan er det greit å bruke det som fornavn i Norge også. Utne har det også her vært endringer de siste tiårene.


På slutten av nittitallet var det for eksempel ikke helt opplagt at man ville få navnet Storm godkjent som guttenavn, nettopp på grunn av at det også ble brukt som etternavn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg