torsdag 19. mars 2020

Wenches sveler

Tradisjonsrik mat fra Vestlandet. Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Visp egg og sukker godt sammen.


Ikke veldig ulike amerikanske pannekaker og nydelig å servere med litt syltetøy eller brunost på. Dersom du ikke har egen takke, kan du helt fint steke sveler i stekepannen. TV er Norges beste nettsted for nyheter, sport, underholdning, vær, tv-guide og video. Først som et dugnadsprosjekt fra de ansatte. Med årene utviklet skikken seg til et forventet serveringstilbud blant passasjerene.


Selskapets svelerøre er i dag landets mest kjente, så kjent at man kan kjøpe krus med oppskriften trykket på om bord. Men sveler lages alltid med surmelk, fordi de er tradisjonelt et resteprodukt. Melka fikk stå å skille seg (syrne) slik at rømmen og fløten kunne tas av.


Dette var luksusproduktet, mens mesteparten, altså surmelka, ble hverdagsmat. Om du er fra Møre og Romsdal har du selvsagt det. Eller kanskje du har vært på Norgestur og lagt merke til at mange Fylkesbåter serverer tjukke og saftige sveler med store mengder smør og sukker eller brunost i byssa? Her må det legges til at store mengder, er helt essensielt. Jeg har omtrent aldri tatt en eneste fergetur uten å spise svele.


Alt kan manipuleres The Capture: Britisk spenningsserie i åtte deler om jakten på sannheten i et overvåkingssamfunn der alle bilder kan manipuleres. Mange forbinder i dag sveler med ferge- og kaffemat rundt om på forskjellige matmarkeder og festivaler. Tilsett melk og sikt i hvetemel blandet med natron og salt. Stek på takke eller i panne.


Men den aller, aller mest berømte oppskriften av dem alle er antakelig MRF-svela! Smør avkjølte sveler med smør og strø med sukker. Del hver svele i to, brett over og server. Etter år på Sunnmøre var det vel på tide å lage sveler.


Må bare innrømme at det ikke er min favoritt, men ungene synes det er helt topp. Jeg liker bedre lapper som jeg er vant med fra Rogaland og Vest-Agder. Alle som har reist med ferger her i regionen vet vel hva svelene betyr for folk her. Vær med på å gjøre oppskriftene våre enda bedre!


Kom med dine tips og ideer til forbedring her. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. I dag er det farmoren min sin utrolig gode lappeoppskrift jeg vil dele med dere.


Disse lappene lager farmor ofte når vi kommer på besøk. Farmor lager verdens beste lapper. De er store, luftige og smaker fantastisk godt. Server dem med sukker, syltetøy, brunost eller det du liker.


Ferjeselskapet Fjordlaget en konkurranse om hvem som hadde de beste svelene. Anne Aarskog fra Hordaland vant, og her er hennes oppskrift på sveler. Tusenvis av deilige og enkle matoppskrifter fra Norges største matnettsted klikk. Vi har oppdaget at du blokkerer annonser.


Sveler og ferjer hører sammen. Vi i Godt hadde satt stor pris på om du hvitelister oss slik at vi kan finansiere vår journalistikk med reklame og fortsette å være en gratis nyhetskilde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg