torsdag 13. august 2020

Vannkopper hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien (Neisseria meningitidis) kalles smittsom hjernehinnebetennelse. Pneumokokker er hyppigste årsak til meningitt i alle aldersgrupper, med unntak av de aller yngste barna. Infeksjonen skyldes vanligvis bakterier eller virus.


Bakteriell hjernehinnebetennelse er en farlig sykdom som utvikler seg i løpet av få timer, og som kan være dødelig. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune.


Sykdommen forekommer også hos voksne. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Vannkopper kan i sjeldne tilfeller gi øyebetennelse og lungebetennelse.


Dette gjelder spesielt de som først blir smittet som voksne. En svært sjelden gang kan vannkoppene også gi hjernehinnebetennelse eller hjertebetennelse. Virus er den hyppigste årsaken og gir som oftest en mindre alvorlig sykdom. Symptomene på vannkopper dukker opp til dager etter smitte.


En person er smittsom fra ca. Hva er tegnene på vannkopper ? Utslett, som regel først på overkroppen og i ansiktet. Siden kan det spre seg til hårbunn, armer og ben. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.


Serøs meningitt er hjernehinnebetennelse med et betydelig lavere antall immunceller, som regel lymfocytter, i spinalvæsken enn ved purulent meningitt. Serøs meningitt er oftest forårsaket av virus, men enkelte bakterier, sopp og ikke-infeksiøse agens kan også gi denne typen meningitt. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper.


Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Det vil si at hvis man blir smittet som barn, så utvikler man i de fleste tilfeller immunitet mot det. Selv om voksne blir utsatt for smitte skal man normalt ikke få det på nytt hvis man har hatt vannkopper som barn.


Ta vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokk) i god tid før du trenger beskyttelse. Bakteriell meningitt er den mest alvorlige formen for hjernehinnebetennelse , og det kan være livstruende. Viral meningitt er mer vanlig og er ikke så alvorlig som det bakterielle versjonen.


Smittsom hjernehinnebetennelse er en sjelden, men alvorlig sykdom. Flere virus, deriblant herpes simplex virus type (HSV-2), kan også gi hjernehinnebetennelse. Det vi kaller for smittsom hjernehinnebetennelse er forårsaket av meningokokk-bakterier, neisseria meningitidis. Det er denne typen hjernehinnebetennelse vi omtaler videre.


Barn og ungdom med denne sykdommen har høy feber og veldig dårlig. Inkubasjonstid er den tiden som forløper mellom smitteøyeblikket og sykdomsutbruddet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg