tirsdag 11. august 2020

Tung pust forkjølelse

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her!


Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg?

I cirka prosent av tilfellene er det sykdommer i hjerte eller kretsløp som er årsaken. Logg inn for å følge dette. Bronkitt går som regel over av seg selv, men besøk lege ved mye farget slim og tung pust.


Bronkitt er en forbigående betennelse i slimhinnen i luftrøret eller bronkien. Lungebetennelse er en infeksjon i nedre luftveier, som også kan oppstå etter en forkjølelse eller ved influensa. Infeksjonen skyldes enten bakterier eller virus.


Typiske symptomer er tung pust , hoste og brystsmerter, og du bør oppsøke lege hvis du har denne typen symptomer.

Les mer om bihulebetennelse og lungebetennelse. Tung pust er et relativt vanlig symptom, og hyppigheten øker med økende alder. Den vanligste årsaken til tung pust er sykdommer i luftveiene. Disse tilstandene står for rundt prosent av henvendelsene for tung pust i allmennpraksis. Men tung pust kan også skyldes blant annet hjertesykdommer, sykdommer i lungene eller psykisk sykdom.


Ved forkjølelsesutløst astma oppleves i tillegg gjerne tung pust og hvesing, hoste, piping, surkling og tetthet i brystet. Om barnet viser tegn til forverring av sin astma bør en måle temperaturen – spesielt på de minste barna som ikke kan formidle hvordan de føler seg. Forkjølelsesvirus trives i kulden.


Virus overlever bedre i kulde. Ved kortpustethet får man følelsen at man ikke får tilstrekkelig luft inn i kroppen for å dekke kroppens behov. Kortpustethet har den medisinsk betegnelsen dyspné.


Dette fører til at man puster fortere. Jeg har spørt om noe om det samme her før, men jeg begynner å bli nesten litt desperat etter å finne ut hva som feiler meg. Det kan da ikke være angst.


Ved hevelse i neseslimhinnen på grunn av forkjølelse eller allergi,. De ferskeste innenriksnyhetene.

Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Professoren i lungemedisin minnet også om at tung pust kan skyldes en kombinasjon av hjerte- og lungesykdom. Høyresiding hjertesvikt etter lungesykdom, lungesykdom etter hjertesykdom, for eksempel pneumoni eller et hjerteinfarkt. Medikamenter for én sykdom, kan gi symptomer på noe annet.


For eksempel kan betablokkere gi bronkospasme og tung. Hoste – ofte tørr og hard hoste, spesielt om natten og ved anstrengelse. Aktivitet – barnet orker mindre eller trekker seg vekk fra aktivitet og blir fortere sliten enn ellers. Har holdt på i flere mnd nå med tung pust (hosten er vel bare litt av og på siden nov men pusten har vært tung lengre enn det).


Har halsdrops (som jeg syns letter på pusten pga minten), hostesaft løsner slimet, men det ER jo der fremdeles og surkler dras opp og ned når jeg puster, særlig når jeg ligger. Flere ukers hoste og særlig nattlig hoste, slim, småsteinen og tung pust i tilslutning til snuen kan være astma. Vond hals er svært vanlig i forbindelse med en forkjølelse. Halsbetennelse Ved halsbetennelser synkeverker dominerende, men det er sjelden nysen og nesesekret, som er ofte feber.


Etter noen dager med en forkjølelse kan det komme symptomer fra de nedre luftveiene med slim og hvesende tung og rask pust. Det tar vanligvis 3-dager fra en blir smittet til en får symptomer. Som regel bedres tilstanden i løpet av 3-dager etter at symptomene kommer.


Det aller fleste blir bare moderat plaget, og blir behandlet hjemme. Andre utløsende årsaker til astma er tobakksrøyk, luftforurensning, kulde, trening og sykdom i luftveiene, som for eksempel en forkjølelse. En type legemidler kalt betablokker som brukes mot høyt blodtrykk og hjertesykdom, kan forverre astma. Vanlige symptomer på astma er at man føler seg tett i brystet og tung i pusten. Det er vanlig å ta et par inhalasjoner for å dempe symptomene.


Denne inhalatoren bør du alltid ha på deg. Hvis du har tung pust sjeldnere enn tre ganger i uka eller kun ved trening, kan dette være tilstrekkelig behandling. Disse preparatene gir vanligvis ingen bivirkninger, men du kan oppleve en svak skjelving, spesielt på hendene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg