fredag 3. juli 2020

Trombosert hemoroide

Hermoroiden kjennes da ut som en hard klump – som om man skulle ha en stein i endetarmen – og det kan være svært smertefullt. Denne tilstanden er lett å behandle, det kan gjøres hos lege eller legevakt. Hvordan føles en trombosert hemoroide. I mange tilfeller er en trombosert hemoroide mørkere (blåaktig) og hard. Normale hemorroider er rød i fargen, men tromboserte hemoroider er blåaktig eller nesten lilla i fargen.


Trombosert hemoroide

Tromboserte hemorroider utvikler seg fordi blodet som går til den blir delvis eller helt stoppet, og blodet koagulerer. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Aktuelt ved smertefull trombosert hemoroide. Pasienten kan bruke daglig sittebad med medisinsk såpe for å holde såret rent.


Incisjonen holdes åpen. Dersom kirurgisk behandling ikke er ønskelig, kan tilstanden alternativt behandles konservativt med sengeleie, eventuelt nedkjøling og reponering. Hemoroider er vanligvis ikke farlig, men det er veldig smertefullt.


Les om behandling, symptomer, operasjon, kjerringråd og fjerning av hemoroide her. Tilstander som øker sjansen for hemoroider er blant annet graviditet, kraftig press ved tarmtømming, forstoppelse, fedme, tungt kroppsarbeid og lange perioder med stillestående aktivitet. Hemoroide med overliggende hud ekstirperes inn til linea dentata, kløverbladformet, og basis omstikkes.


Spinalbedøvelse eller narkose benyttes oftest, men 1-bladet ekstirpasjon kan greit gjøres i lokalbedøvelse. Utenfor endetarmsåpningen (ytre hemoroide ), går kun tilbake når man dytter den inn. Er utenfor endetarmsåpningen og kan ikke dyttes tilbake. Analfissur må utelukkes.


Inne i hemoroiden kan blodet størkne og danne en blodpropp -dette kalles en trombosert hemoroide. Da hovner ytre delen opp og begynner å smerte. Jeg antar dog at det er snakk om trombosert hemoroide , men om legen tar på hemoroidene uten at du får vondt må dere lete etter analfissur. Midler som bløtgjør avføringen gir symptomlindring. Ved akutt, smertefull hevelse av hemoroide med levret blod ( trombosert hemoroide ) kan det bli nødvendig å lage et snitt i hemoroiden, slik at blodlevrer tømmes ut.


Størkner blodet i hemoroiden kan det dannes en blodpropp. Den blir da kalt for en trombosert hemoroide. En regner med at en tredjedel av befolkningen har en eller annen grad av hemoroider.


Trombosert hemoroide

I hemoroidene kan det dannes en blodpropp. Smertene kan ofte behandles med salve eller krem med lokalbedøvelse, og ved meget sterke smerter krever det kirurgi hvor hemoroiden må åpnes med kniv og blodproppen fjernes. Jeg bruker g-streng som oftes hver dag, under olabukse, tights. Merket tidligere idag at jeg var så sår i anus. Dette kan gjøres i lokalbedøvelse.


Tenkte kanskje det var en rift, da jeg har hat et par hemoroider tidligere. Hvis en hemoroide oppdages, er det viktig å trykke den på plass, hvis mulig. Lokalbehandling i form av steroider (prednisolon), enten salve eller stikkpiller, kan brukes. Det gjør vondt hvis je.


En metode hvor en hemoroide blir tatt tak i med pinsett eller en sugeinnretning. En gummistrikk blir så plassert i senter av hemoroideområdet. Longoplastikk (staplet hemoroid-ectomi) En metode der vevet over hemoroidene blir fjernet med en stiftenhet. Forhold som kan gi økt trykk på blodårene er kraftig pressing når man er på toalettet, forstoppelse, langvarig ståing eller sitting, graviditet, fiberfattig kost, fedme og tungt kroppsarbeid.


Av og til kan blodet som finnes inne i kulene størkne og danne en blodpropp, og man får da noe som kalles en trombosert hemoroide. En slik kule er ofte på størrelse med en drue og kan gi intense smerter, spesielt når man sitter, går eller bøyer seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg