tirsdag 10. januar 2017

Diare mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Dette er mat som ikke krever for mye av fordøyelsessystemet ditt, sier Valeur. Ifølge Kreftforeningen bør du velge mil mager og lettfordøyelig mat når du ha diaré.


De anbefaler følgende: Kylling, kalkun og fisk. Kokte grønnsaker, brø ris eller pasta. Mat med mye stivelse har en bindende effekt på avføringen.

Diare - hva kan årsaken være? BRAT-diett hjelper ikke. Fet mat og mat som er sterkt krydret bør unngås. Rent kjøtt, fisk, kylling, kalkun og karbonadedeig er å anbefale.


Søtningsstoffer som sorbitol kan forverre diareen. Diaré som er forårsaket av en bakterie- eller virusinfeksjon kalles på fagspråket enteritt eller gastroenteritt. Mikrobene kan komme fra infisert vann, mat eller via en annen person med diaré.


Smitte fra person til person skjer for eksempel ved at du berører noe som den syke også har tatt på, før du tar deg til munnen.

Inntar du mat eller drikke som er forurenset av virus, bakterier eller parasitter som du vanligvis ellers ikke blir utsatt for, kan det gi deg reisediaré. Mye mat å velge mellom når du har diaré. Prøv deg frem og velg det du liker best: ris, spagetti eller annen pasta, poteter, egg (kokt til hviten er fast), modne bananer, kokte grønnsaker, hermetisk frukt (gjerne fersken eller aprikos), kokt frukt uten skall, loff, kylling og kalkun (uten skinn), fisk, cottage cheese og lett yoghurt. Man kan ikke lukte eller se på mat om det er fare for diaré.


Mange bakterier, virus og parasitter kan forårsake diaré. Mikroorganismene irriterer slimhinnen i tykk- og eller tynntarmen, og væskeinnholdet i avføringen blir abnormt stort. Tarmen blir svært livlig og kan trekke seg kraftig sammen (kolikk). Ofte gir irritasjonen også kvalme.


Kronisk diare kan også skyldes mat eller drikke kroppen din ikke tåler, eller tåler dårlig. Personer som er laktoseintolerante får ofte ubehagelige symptomer dersom de drikker mye melk eller spiser melkeprodukter med mye laktose, forklarer biolog Åsmund Husabø Eikenes. Noen mat - og drikkevarer stimulerer tarmen og kan faktisk gjøre diareen verre. Dette gjelder spesielt koffein (som finnes i kaffe, te, cola), sterk mat med mye krydder, tørket frukt, søtningsstoff i lettbrus og suketter), lakris, frø og alkohol.


Fiber som finnes i frukt og grønt, havre og rug, virker positivt på løs avføring. Når sunn mat gjør deg dårlig. Mange med irritabel tarm blir verre av sunn mat som grovbrø frukt og grønnsaker.


Nå peker stadig mer forskning mot at den såkalte lav-FODMAP-dietten kan hjelpe. Diaré er løs, ofte vanntynn og hyppig avføring og skyldes ofte bakterieinfeksjon eller virus i tarmen.

En annen vanlig smittevei er at man får i seg forurenset mat eller drikke. Dersom flere blir syke etter å ha spist samme mat , er sjansene store for at maten kan være årsaken. Vær oppmerksom på at slike sykdommer ikke bare smitter gjennom mat og vann, men også ved kontakt med smittebærende dyr og mennesker.


Det er derfor ikke alltid mat eller vann som er årsaken dersom du blir syk. Når du er skikkelig kvalm kan bare tanken på mat være nok til at du kaster deg over skåla. Da er det nesten håpløst å prøve å få i seg fast føde.


Ifølge Norsk Helseinformatikk er det ikke farlig om du ikke får i deg mat på en kort stun men du kan derimot bli raskere frisk dersom du fortsetter å spise litt, selv om du kaster opp. Ekstra fibertilskudd kan øke luftplagene hos enkelte. Du bør holde deg borte fra mat som du mener kan gi plager.


Dersom du sjeneres av mye magesmerter, bør du sannsynligvis ikke ha et kosthold med altfor fiberrik mat. Noen reagerer på enkelte typer karbohydrater, en diett med redusert mengde FODMAP kan være nyttig for mange. Hunder kan få oppkast og diaré dersom de får i seg fordervet mat , overspiser eller man bytter fôr for raskt. Hunder som kan ha spist noe giftig, svelget fremmedlegemer eller har dårlig allmenntilstand skal til veterinær. Mat mot løs mage bør inneholde kostfiber.


HUSK Magebalanse kan bidra til å regulere tarmen din. Den består av Psylliumfrøskall som har et høyt innhold () av oppløselige kostfibre. Det som er spesielt med akkurat disse kostfibre er deres evne til å absorbere væske – helt opptil ganger deres egen vekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg