torsdag 12. januar 2017

Brun saus

Bestill nå og betal ved utsjekking. Kjapt og lekende lett å booke med. Enkel og trygg nettbooking. Les ærlige gjesteomtaler – book nå! Se oppskrift og video.


Er det en saus som blir sett på som den mest tradisjonelle i norsk matlaging, så må det være brun saus.

Perfekt til kjøttboller! Her er den enkleste oppskriften. Brun saus gjør alle glad. Nykvernet salt og pepper. Smelt smøret og la det brunes.


Rør hvetemelet ut i det og la blandingen få en jevn brun farge. La blandingen bli jevnt brun. Rør godt hele tiden over svak varme.

Spe med oksekraft, cirka halvparten av væsken om gangen. Vanligvis har vi sausen til for eksempel kjøttkaker, men i jula er det godt til medisterkaker og ribbe. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.


Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. Jeg sier det sånn: Den brune sausen er kjekk å kunne. En streng husstell-lærer ville sagt det slik: Den brune saus må alle kunne. En streng kokk ville sagt: Du kan ingenting før du kan lage brun saus.


Mange sverger til ferdige poser når det skal lages brun saus. Det å lage sin egen hjemmelagede er imidlertid langt enklere enn mange tror. Lag brun saus ved å smelte og brune smøret. Vi var så sultne at det ikke ble tid til noe bilde her, men brun saus falt i smak.


Sønnen er 1 sikker på at mor sin brune saus er MYE bedre enn Toro sin glutenfrie (som han syntes smakte veldig lite). Visp inn melet og brun jevningen over middels varme, under stadig omrøring, til jevningen er dyp gyllenbrun. Prøv den til kjøttkaker, karbonade eller pølser.


Så enkelt lager du brun saus. En god saus er prikken over i-en på middagstallerkenen. Her er min oppskrift på tradisjonell brun saus , basert på melkefri margarin og smaksatt med grønnsaksbuljong og soyasaus.


Jeg begynner prøvelagingen av julemiddagen tidlig i oktober, for å være sikker på at jeg har rutinene inne.

På årets første forsøk brukte jeg grønnsaksbuljong i kokevannet til kålrabistappen. Sausen passer til mange retter og denne oppskriften er meget anvendelig til det meste. Og denne er glutenfri.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg