fredag 26. februar 2016

Grovbrød uten hele korn

Oppskrift på grovbrød uten hele korn. Grovbrød er en viktig del av det norske kostholdet. Grove brød gir daglig tilskudd av fiber, viktige vitaminer og mineraler. Brødene er en fin kilde til langsomme karbohydrater som har en begrenset effekt på blodsukkeret.


I noen tilfeller pr porsjon. Et matpakkebrød som er saftig, godt og uten hele korn , er likt av både store og små.

Brødet er halvgrovt og holder på metthetsfølelsen lenger. Dette matpakkebrødet holder seg ferskt og fint i flere dager – perfekt som matpakkebrød! Hvor grovt er brødet? Den enkle tabellen under viser navn, og der hvor det er registrert kj, fett (gram), protein (gram) og karbohydrater pr 1gram av ingrediensen.


Men, brødet var godt på smak og minnet meg om min farmors brød. Klikk på varen for å se mer. Mathias på år likte brødet veldig godt, han foretrekker nok helst brød uten så mye hele kjerner og korn.


Jeg ble imidlertid ikke helt overbevist om at resultatet blir bedre med denne to-trinns-prosessen, enn om man blander alt sammen i en operasjon.

Dersom du har en oppskrift på et grovbrød du sjelden blir fornøyd me kan det være smart å ta en titt på ingredienslisten og kanskje bytte ut noe av melet med en annen type. Du trenger ikke være redd for at grovheten forsvinner av den grunn. Dersom du må redusere mengden hele korn kan kli være et godt alternativ for å få opp grovheten. Fint brød inneholder 0-2 sammalt mel eller hele korn , og merkes med ett “kakestykke”. I Mesopotamia lærte folk å dyrke og male korn.


Mel og vann ble blandet, og flate kaker uten gjær ble stekt på oppvarmede steiner. Fra dette utviklet brødkulturen seg i landene mellom Eufrat og Tigris, og senere spredte denne matvaren seg over hele verden. De fleste posene er merket med en skala som viser andelen sammalt mel eller hele korn. I fint brød er under prosent av melet sammalt,.


Hakkede tomater og bananer kan en helt sikkert variere med andre ting som Squach og aprikoser m. Grunnen til dette er at Brødskala’n gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel og hele korn i brødet. Det kan hende at brød med høyere andel sammalt mel har mindre fiber enn brød med lavere fullkornsgrad fordi det er tilsatt fiber ut over det som kommer fra melet eller de hele kornene. Fordeig: Bland sammen melk, sammalt hvete fin og grov, sammalt rug fin og grov, havregryn og havrekli til fordeigen.


Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Og det kommer blant annet av at prosentandelen på grovhetsskalaen på brødene gir et feilaktig inntrykk, sier han. Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød.


Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom.

Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du enten små eller store brød. Vi fant alle mulige svar: Brøddeiger som lages nesten uten innsats, surdeigskulturer som settes flere dager i forveien, brød uten gjær, brød med grønnsaker eller masse frø og luftig, lyst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg